Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tady se zabil český turista... V Mostaru už zase skáčou do řeky

Autor: simao, INT - 
30. července 2012
19:01

Nedávno se zde zabil skokem z mostu český turista Svatopluk (†29) z Hranic u Brna. Skočil z více jak dvaceti metrů do řeky Neretvy a jeho tělo našli až po několika dnech potápěči. Jenže život jde dál a v Mostaru se opět skáče.

Víkendový závod skokanů do vody přitáhl pozornost tisícovek zvědavců. Ze Starého mostu v hercegovském Mostaru je to opravdu výjimečný pohled. Zvlášť když vás dole podporují takové davy lidí. 

Jenže pro Česko při něm zůstává hořká pachuť. A pozůstalým naskakuje husí kůže. Utonul zde totiž devětadvacetiletý Svatopluk M., který patrně přecenil své síly...

Skoky ze zdejšího mostu jsou určené především pro zkušené závodníky. Takových se sem o víkendu sešlo na pět desítek. Skákali ve dvou disciplínách - skoky po hlavě a po nohou.

Pro Radiožurnál přitom popsal před časem úskalí skoku do řeky Neretvy jeden z místních skokanů jménem Adilo. Skokem z dvacetimetrové výšky se vrhnete do pětimetrové hloubky. Skokan si dokonce sáhne rukou na dno, jde-li do vody hlavou napřed. 

"Nejobtížnější moment celého skoku nastává právě při dopadu do vody. Nejde jen o výšku, ze které se skáče, ale také o rychlost proudu, který tady dosahuje tří metrů za vteřinu,“ řekl Adilo. Při tragickém skoku českého turisty byla řeka toho dne krutá a nemilosrdná...

zelena.karkulka ( 31. července 2012 01:51 )

co by neskákali,skáče se tam běžně - i turisti,ale chce to přípravu,jištění a instruktáž

Zobrazit celou diskusi