Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pohlreich a další šéfové vaří za lidovky: Na Hradě startuje festival jídla

Autor: Tereza Hořínková, simao.k - 
25. května 2012
17:49

Nudlový salát s mořskou řasou za 100 korun, Buddha-Bar Maki Rolls také za 100 korun, Cvrček na másle za 75 korun, či domácí pražské taliány s hořčičnou espumou a celerovým pyré za 125 korun... I takové laskominy můžete ochutnat už od dneška na Pražském food festivalu. Své umění předvede řada šéfkuchařů, včetně šéfa na grilu Zdeňka Pohlreicha.

"Letos jsme si připravili pro návštěvníky kromě výtečných pokrmů, také různé workshopy. Například kuchaři odhalí tajemství peruánské čokolády, italští dodavatelé popovídají o mozzarelle di bufalo, či vystoupí Zdeněk Pohlreich na téma Masa z celého světa,“ láká na Prague food festival jeho pořadatel Pavel Maurer s tím, že další novinkou je aperitiv. „Ten jsme nahradili speciálními sušenkami z biopekárny, které jsme nazvali První sousto,“ pokračoval.

Aby letos organizátoři festivalu zabránili frontám, které se dříve tvořily před stánky, rozhodli se lístky prodávat na určitou hodinu. „Proto se vstupenky dají koupit i v předprodeji. Už nyní ale víme, že sobota přes den je například úplně vyprodaná,“ informovala producentka Prague food festivalu Monika Maurerová.

Základní informace a gastronomické unikáty

Festival probíhá na Pražském Hradě od 25.–27. května 2012 (čas: 12.00–21.00).

Za jídlo se neplatí v korunách, ale tzv. grandech (1 Gr = 25 Kč). Toto oficiální platidlo je možné nakupovat na místě v balíčcích po deseti.

Vstupné

● 400 Kč v předprodeji (zahrnuje 150 Kč vstup + 250 Kč balíček 10 Grandů na základní ochutnávku)

● 450 Kč na místě (zahrnuje 200 Kč vstup + 250 Kč balíček 10 Grandů na základní ochutnávku)

Gastronomické unikáty

● U stánku Radisson Blu Hotel, Alcron můžete ochutnat jídla prvního českého michelinského šefkuchaře Romana Pauluse

● V neděli představí kuchaři z Yasmin Hotel, Noodles brouky a hmyz na sladko i na slano, cvrček na másle vyjde na 3 Grandy (75 Kč), červí wok s nudlemi na 4 Grandy (100 Kč)

● U Emy Destinové budou podávat Marylandské krabí dortíky za 7 Grandů (175 Kč)

● La Truffe si na pátek přichystala pro návštěvníky specialitu: V listovém těstíčku pečený černý lanýž s plátkem foie gras a omáčkou Bordelaise za 10 Grandů (250 Kč)

● Zmrzlina Angelato připraví pro hosty festivalu alkoholickou zmrzlinu s hruškovicí či balsamikovou nebo parmazánovou zmrzlinu s fíky.

● Stánek Mlýnec nabídne domác pražské taliány s hořčičnou espurnou a celerovým pyré (5 Grandů = 125 Kč)

● Stánek Chateau St. Havel připraví konfitovanou bio romanovskou ovci, zadělávanou s kapustou, houbovým ragú s vůní lanýžů a celerovým pyré (6 Gr = 150 Kč) a nebo domácí jahodový cheesecake s jahodovým coulis s příchutí kardamomu (3 Gr = 75 Kč)

Rozhovor (nejen) o super bůčku s michelinským šéfkuchařem Paulusem

Je jedním ze dvou českých šéfkuchařů, kterým se podařilo doma získat michelinskou hvězdu. A je také jeden z kuchařů, který své umění předvede na Prague food festivalu. Co by čtenářům Blesku doporučil ochutnat Roman Paulus?

Kolik očekáváte, že dorazí lidí do vašeho stánku?

„Těžko říci. Očekávám tak 500 až 600 lidí za den.“

Co byste lidem doporučil? Co je to nejlepší z vašeho menu?

„Lidé si u nás můžou dát buď jednotlivé chody, nebo celé menu. Pak mám dobrý pocit, že ochutnají všechno. Dezert se nám loni osvědčil, proto budeme i letos podávat barevné makronky.“

Prozradíte nám tajemství bůčku, který jste zařadil mezi svá jídla?

„Vepřový bůček se naloží do bylinek, do soli a do koření, nechá se přes noc marinovat a potom se dá do vepřového sádla a při 80 stupních ho necháme tak 8 až 9 hodin pomalu péct. Většinou když jdeme z práce domů, tak maso šoupneme do trouby a vytáhneme ho dopoledne. Křupavou kůži bůček ale nemá, protože jsme kůži stáhli, uvařili, udusili, namleli a na pánvi osmažili. Kůže se pak sype na jídlo.“

ad-ga ( 25. května 2012 22:26 )

Ještě vyfasovat dostatek hajzlpapíru, kdyby se z toho měli posr....

Zobrazit celou diskusi