Ridge Racer Unbounded sice opět vydává japonské Namco Bandai Games, ale za jeho tvorbou stojí vývojářské studio Bugbear Entertainment, které stvořilo známou demoliční sérii FlatOut. Nový díl je tak mnohem podobnější těmto terénním závodům, než klasickým dílům Ridge Racera. Zmizel i tolik typický hlasatel, který uváděl každý závod.

Video
Video se připravuje ...

Ridge Racer Unbounded - smyky, bourání a akce! Namco Bandai Games

Vítejte do Shatter Bay, vaší závodní Meccy

Hra se odehrává ve fiktivním městě Shatter Bay, které je rozděleno do devíti distriktů, z nichž každý v sobě ukrývá sedm nejrůznějších typů závodů.  Od klasických jízd, kdy musíte dojet do cíle na co nejlepší pozici, přes jízdu na čas plnou skoků a smyků, až po dominantní závod nebo závod na fragy. Jízdní model je oproti předchozím dílům náročnější na osvojení, i když jde stále o arkádu. Udržet se ve smyku je nyní mnohem obtížnější, za to je však pocit z jeho úspěšného provedení o to sladší. Při klasických závodech se vám za ničení tratě, stíhání protijezdců, bourání do nich nebo za skoky nabíjí cenné turbo. Během dominantní jízdy a závodů na fragy je to však zároveň hybná síla, která vám umožní protivníky fragovat (likvidovat). Protijezdci jezdí podle vlastních pravidel, automaticky se jim turbo doplňuje, takže vás předeženou klidně před cílovou rovinkou, nebo vás rovnou fragují. Nefér.

Drtit policejní vozy tahačem, to je adrenalin!
Autor: Namco Bandai Games

Vytvořte si vlastní město

Během závodů budete získávat body nejenom za vaši finální pozici v cíli, ale také za všechny smyky, ničení tratě, projíždění explodujícími kamiony apod. Body se pak promítají do levelů vašeho profilu, takže i když se vám v závodu nedaří, získat můžete nová auta. Za body se odemykají také nové distrikty města nebo předměty do editoru. V Ridge Racer Unbounded si totiž můžete postavit rovnou vlastní město. Editor je přítomný ve dvou podobách. V základnéíverzi budete rozestavovat pouze tvar tratě, zatímco v rozšířenější verzi budete moci trať i její okolí doplnit o skokany nebo zdi k proražení. Editor však není dostatečně propracovaný, zase tolik možností v něm není a okolí tratě hra vytváří z již známých tratí. Když tedy budete projíždět známou zatáčkou na nové trati, budete akorát zbytečně zmateni. Veškeré své výtvory pak můžete sdílet na síti a dokonce ve městech a tratích můžete ostatním hráčům vytvořit výzvy. Multiplayer je zábavný, hra se v něm ukazuje naplno. Jezdí se v až osmi hráčích, ale bohužel hru příliš lidí na síti nehraje, takže budete rádi i za jednoho spolujezdce, jako já u testované PlayStation 3 verze.

Fotogalerie
5 fotografií

Audio(vizuální ) nářez

Ridge Racer Unbounded má HUD (heads up display – menu na obrazovce) naprosto minimalizovaný, takže vidíte pouze svoji aktuální rychlost. Veškeré ostatní údaje, jako které kolo jedete, nebo o kolik vteřin jste pozadu za protijezdcem, se zobrazují na samotné trati, což je nápadité. Vizuálně je Ridge Racer Unbounded pohledný, plný efektů výbuchů, západů slunce a blýskajících se karosérií vozů. Ty sice nejsou licencované, ale najdete tu perfektně vypadající kopie sportovních supervozů. Projedete se ale například i v tahači, pod jehož koly budete drtit policejní hlídky. Prostředí tratě vypadá taky k světu, ale dosti mu pomáhá blur (rozmazávací) efekt. Když se zastavíte, rozmazané kostičkované textury budov nejsou výjimkou. I když auta znějí na pováženou, hudebními doprovodu nelze vytknout naprosto nic. Obsahuje aktuální elektronické pecky světové třídy i asijských umělců. Poslechneme si tak dubstep, breakbeat, i drum ’n’ bass od takových interpretů, jako Skrillex, The Crystal Method, Noisia & The Upbeats nebo Overseer. Rychlé tempo soundtracku skvěle podtrhuje spád samotné jízdy. Ridge Racer Unbounded je jiný. Je akčnější, destruktivnější, ale zabavit dokáže pořád více než dobře. Připravte se na start!

Hodnocení Blesk.cz: 7/10

 Plusy:

Několik typů závodů

Destruktivní hratelnost

Nový jízdní model

Možnost tvořit vlastní tratě

Skvělý elektronický soundtrack

Minusy:

Nefér protijezdci

Nedostatky v editoru

 

Infobox

Datum vydání: 30.březen 2012

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC

Cena: 1499 Kč (konzole), 799 Kč (PC)

Výrobce: Bugbear Entertainment

Vydavatel: Namco Bandai Games

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ