Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tymošenkovou ve vězení týrají, říká česká europoslankyně

Autor: ČTK - 
21. února 2012
14:34

Julija Tymošenková nebyla ve vězení řádně léčena a její lékařské nálezy jsou vážné. "Místo léčby jí odebrali berle, vysadili analgetika a podstupovala náročné, několikahodinové výslechy. Je opravdu trápena a týrána," prohlásila česká europoslankyně Zuzana Roithová, která se na Ukrajině seznámila se zdravotním stavem expremiérky. Má podezření, že je dokonce vystavována jedům, aby podlehla tlakům režimu.

"Beru opravdu mnohem vážněji obavy rodiny, že by mohla být vystavována působení toxických látek, aby podlehla tlaku režimu," řekla europoslankyně, která do Kyjeva přicestovala v neděli, aby připravila pro vedení Evropského parlamentu zprávu o situaci kolem zdravotního stavu vůdkyně ukrajinské opozice.

Setkat se přímo s odsouzenou Tymošenkovou ukrajinské úřady Roithové neumožnily. "Kromě dcery a právníka k ní nikoho nepustí," řekla bývalá česká ministryně zdravotnictví. Tymošenkové jsou podle ni upřena "základní práva, která má každý, byť je ve vězení, navíc po politickém procesu".

Roithová se v Kyjevě seznámila s částí zdravotní dokumentace Tymošenkové z loňského listopadu. "Ty jednoznačně ukazují, že už tehdy byly nálezy v oblasti bederní páteře natolik vážné, že měla být řádně léčena, především anestetiky a klidem na lůžku. Po další kontrole, po několika týdnech (se mělo) rozhodnout o případném chirurgickém řešení," prohlásila Roithová.

"Toto je opravdu normální, standardní postup. Místo toho jí odebrali berle, s jejichž pomocí se předtím pohybovala, a podstupovala náročné, několikahodinové výslechy. Dokonce jí posléze vysadili analgetika," uvedla.
Tymošenková si v charkovské věznici odpykává sedmiletý trest za údajné škody, které ukrajinské státní pokladně způsobila podpisem nevýhodné smlouvy o dovozu ruského zemního plynu v roce 2009. Ve vězení je od loňského srpna, rozsudek padl loni v říjnu a vyvolal silné protesty ukrajinské opozice i mezinárodního společenství.

"Julije samozřejmě nikdy nepožádá o milost, je to pevná žena, která se nepoddá," konstatovala europoslankyně. Zároveň řekla, že navrhne, aby mezinárodní společenství včetně Evropské unie žádalo nezávislé analýzy vzorku tkání Tymošenkové.

lukim ( 22. února 2012 05:40 )

Pravičáci drží při sobě za každou cenu a musí i sprostě nadávat - ubožáci to jsou

anka ( 21. února 2012 19:53 )

kamcerka ( 21. února 2012 18:59 )

Tak by měli dopadnout všichni naši politici, co vykradli naší zemi.

kamcerka ( 21. února 2012 18:58 )

Tymošenková má fešácké vězení. S tou jeji chorobou to tak horké není. Operaci odmitla a pokud by to bylo tak hrozné, určitě by to lékaři ze západu zveřejnili. Jen žádný politický odpad sem nevozit.

francjosef ( 21. února 2012 18:17 )

Toto si musí na ukrajině vyřídit sami.Naše republika at se do toho nes.re.Oni vědí sami za co to má.

Zobrazit celou diskusi