Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukradená díla Emila Filly se vrací na oči veřejnosti i zlodějům

Autor: Jana Ulrichová - 
30. prosince 2011
14:49

Obrazy Emilla Filly, které zloději v listopadu ukradli ze zámku v Peruci na Lounsku, uvidí opět veřejnost. V pokušení zmocnit se jich budou zřejmě opět i zloději, pro které jsou cenná kubistická díla vystavená na odlehlém, nepříliš dobře střeženém místě, doslova magnetem. Zkusili to už několikrát. Přesto majitel, kterým je Ústecký kraj, rozhodl, že se olejomalby vrátí zpět do tamní galerie.

„S jejich navrácením zpět počítáme už kvůli závěti,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Obrazy totiž Emil Filla daroval státu právě pod podmínkou, že budou vystaveny v Peruci, kde po návratu z koncentračního tábora žil a tvořil. „Veřejnost je ale spatří patrně až na jaře,“ dodala mluvčí s tím, že ještě před tím je zkontrolují restaurátoři. Nezbytnými úpravami pak během zimních měsíců projde i výstavní síň. Jejich součástí budou i nová bezpečností opatření.

Zkoušeli to už třikrát

Právě kvůli špatnému zabezpečení obrazů byl kraj po poslední krádeži silně kritizován. Zámek se totiž stal terčem útoku už potřetí, v předchozích případech však nebyli zloději úspěšní. Poprvé je zahnal hlasitý alarm dřív, než stačili něco vzít, podruhé stihli vyřezat obrazy z rámů. „Jeden ze zlodějů utekl, druhý byl zadržen, protože si při útěku pochroumal nohu. Obrazy našli policisté srolované na schodišti,“ zavzpomínal Miroslav Blažek, jehož otec před lety v pamětní síni provázel.

Zloděje čeká vězení

Naposledy se zloději do zámku v Peruci, kde bylo vystaveno na padesát Fillových děl, včetně grafik, kreseb a olejomaleb, dostali nad ránem 18. listopadu. Ukradli kubistická plátna Slepec (1926), Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce (1948), Zátiší s mísami ovoce (1946) a Žena s kartami (1946), každé v hodnotě od 10 do 20 milionů korun. Policisté je našli po měsíci. Spolu s nimi zadrželi i dva muže (24 a 44), pachatele krádeže, a jejich společníky, kteří se díla pokoušeli prodat. Skončili ve vazbě. Hrozí jim až deset let vězení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání