Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukradené Fillovy obrazy za desítky milionů má policie: Zloděje obvinila

Autor: ČTK, oj - 
19. prosince 2011
13:35

Policie zadržela šest lidí, které podezírá z krádeže čtyři obrazů Emila Filly ze zámku v Peruci na Lounsku. Policisté našli i obrazy, které jsou podle ředitelky galerie v Peruci Alice Štefančíkové v dobrém stavu, byť bez rámů. Skupina údajně kradla i v dalších muzeích a galeriích. Policisté dnes oznámili, že dva zadržení jsou obviněni z krádeže, hrozí jim až deset let vězení. Další čtyři osoby policie obvinila z podílnictví, mohou jít do vězení až na osm let.

Dva muže z Královéhradecka policie podezírá přímo z krádeže obrazů, ostatní čtyři obvinění se měli podílet na prodeji obrazů. "První z nich se jim podařilo prodat za 250.000 korun," řekla dnes novinářům kriminalistka Helena Pšeničková s tím, že všechny obrazy nabízeli pachatelé na černém trhu značně pod cenou. Policie původně zadržela o dvě osoby více, poté je ale propustila a jsou v případu vedeni jako svědci.

Rozsáhlé pátrací akce se o uplynulém víkendu účastnilo asi 130 policistů z Ústeckého, Královéhradeckého a Libereckého kraje. Podle policie byla většina z podezřelých za majetkovou trestnou činnost odsouzena už v minulosti, což policii pomohlo při pátrání po nich.

Čtyři obrazy zmizely z pamětní síně Emila Filly v zámku v Peruci na Lounsku 18. listopadu. O několik dní později se našly jejich poškozené rámy. Podle odhadů by mohla mít díla Slepec z roku 1926, Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce (1948), Zátiší s mísami ovoce (1946) a obraz Žena s kartami (patrně 1946) dohromady cenu 50 až 80 milionů korun. Obrazy ale nebyly pojištěné, prý by to bylo příliš drahé.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání