Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Už 11 zaměstnanců Foxconnu spáchalo sebevraždu

Autor: ČTK, pes - 
27. května 2010
11:38

Již jedenáctý zaměstnanec tchajwanské firmy Foxconn, která je největším smluvním výrobcem mobilů na světě, spáchal v letošním roce sebevraždu.

Nejnovější obětí se stal ve středu pozdě večer třiadvacetiletý mladík, který vyskočil z balkonu své ubytovny v továrním komplexu Foxconnu v jihočínském městě Šen-čen.

K tragédii došlo krátce poté, co tuto pobočku, kde se všechny zmíněné sebevraždy s výjimkou jediné odehrály, navštívil prezident a zakladatel společnosti Terry Gou.

Zaměstnanci nezvládají tlak

Muž, jenž se ve středu ve 23:20 místního času (17:20 SELČ) zabil skokem z balkonu v sedmém patře, byl migrační dělník z odlehlé severozápadní provincie Kan-su. Právě fakt, že zaměstnanci žijí zpravidla daleko od svých rodin, je považován za jeden z důvodů pro psychické problémy pracujících, kteří volí dobrovolný odchod ze života.

Dalším faktorem jsou podle expertů náročné podmínky čínských dělníků, kteří mají dlouhou pracovní dobu a na které je vyvíjen nepřetržitě velký tlak.

Podle tchajwanské televize se ve středu pokusila o sebevraždu skokem z výšky ještě další zaměstnankyně Foxconnu, která ale přežila s těžkými zraněními. Společnost tak letos registruje již 14 pokusů o sebevraždu, z toho 11 smrtelných.

Továrna nebo město?

Prezident firmy Gou ve středu učinil bezprecedentní krok, když do továrny jinak tajnůstkářské firmy, která vyrábí elektroniku pro světové značky jako Nokia, Motorola, Sony, Apple, Dell či Hewlett-Packard, vpustil houf novinářů. Ti si mohli prohlédnout celý komplex pro 300.000 (podle jiných zdrojů až 420.000) dělníků podobající se malému městu, včetně bazénu pro zaměstnance, ulic lemovaných palmami, restaurací rychlého občerstvení, bank, knihkupectví, centra provozu horké linky a dalších vymožeností situovaných mezi vysokými továrními budovami a ubytovnami.

Kolem budov natáhnou sítě

Gou také informoval o přijímaných preventivních opatřeních, jež mají zabránit dalším tragédiím. Patří k nim kupříkladu instalace 1,5 milionu metrů čtverečních sítí, které by měly pokrýt téměř všechny ubytovny a továrny, či vyškolení asi stovky poradců v oboru duševního zdraví.

Americký výrobce počítačů Dell oznámil, že přezkoumá podmínky, v nichž pracují zaměstnanci jeho dodavatelské firmy Foxconn. Ke stejnému kroku přistoupila i společnost Apple.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi