Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Týrání v domově: Stařečci hladověli a byli biti!

Autor: Helena Lacinová - 
27. května 2010
06:57

Otřesné! Málo jídla, žádnou péči a dokonce bití museli údajně trpět chovanci soukromého stacionáře pro seniory v Chomutově. „Prověřujeme několik trestních oznámení na týrání,“ potvrdil včera kriminalista obeznámený se situací. O průšvizích ve stacionáři už Blesk dříve informoval.

Tohle údajně napsala sestra domu pro seniory. Při naplnění hrozby by se zařízení pravděpodobně dopustilo dalšího trestného činu. Tohle údajně napsala sestra domu pro seniory. Při naplnění hrozby by se zařízení pravděpodobně dopustilo dalšího trestného činu. | Helena Lacinová

Jednu seniorku údajně nechal personál se zlomeninou bez ošetření. Na jiného klienta prý zaútočil ošetřovatel. Jiní hladověli. Devět lidí bylo ubytováno v soukromém domě zřizovatelky stacionáře Jaroslavy L., který k ubytování není určen.

SETKALI JSTE SE S PODOBNÝM JEDNÁNÍM?
Také vy jste zažili něco podobného, jako se dělo v domově pro seniory v Chomutově? Stalo se to přímo vám? Nebo někomu z vaší rodiny? Napište nám svůj příběh na online@seznam.cz

Málo jídla a zápach

„Nutila lidi omezovat jídlo. Z šesti půlkilogramových balíčků mletého masa pro 55 klientů odebrala dva, že jim to musí stačit,“ popsala prý jeden z mnoha příkladů »péče« ve stacionáři bývalá zaměstnankyně Silvie K. (28). „Pleny všichni klienti dostávali jen tři denně. Ráno, navečer a jednu na noc. Pak to všude zapáchalo,“ podotkla. „Je to spiknutí proti mně,“ řekla zřizovatelka a odmítla se více vyjádřit. „Už nejsem předsedkyně stacionáře,“ zdůvodnila.

Potrestali jednu sestru

Nová předsedkyně Lucie Z. se zapracovává od počátku května a plánuje zlepšit pošramocenou pověst stacionáře. „Podávala jsem trestní oznámení na bývalou hlavní sestru, že kryla ošetřovatele,“ řekla. Většina událostí, které teď policie prověřuje, podle ní padá na hlavu její předchůdkyně a propuštěné hlavní sestry Šárky H.

„Vyjádřím se, až policie ukončí vyšetřování,“ řekla včera Šárka H. S bývalou hlavní sestrou už Blesk udělal zkušenost, když loni v únoru informoval o případu dědečka - rukojmího. Toho stacionář odmítl vydat rodině, dokud ta neuhradí dluh 2230 korun.

bara29 ( 13. července 2010 10:14 )

odchody byly dobrovolné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!a za to vše určitě nemůže jen paní Lochařová-my museli poslouchat i vás dva!takže se nebrante zodpovědnosti,jste přeci čestní lidé,že?ten kdo vinu opravdu nese by si za ni měl pykat,mělo by to tak ve spravedlivém státě fungovat,ale bohužel někdy ti "zlý" jsou na svobodě a loupežníci se jim z venku smějí.

ewaaa ( 13. července 2010 10:06 )

to že je ta nová sestra arogantní to mate tedy pravdu,neumí jednat s lidmi a povyšuje,a ta hubená sestřička je moudrost sama!

leonarci ( 1. července 2010 15:10 )

Jsem bývala zamestnankyně stacionáře.lidi netrpěly hlady dostavali pravidelně ale šetřilo se na lidli,hlavně p.Lochařová ta šetřila na jídle.Pani Hatašová která tam pracovala se snažila aby lidi měli dost jídla ale pani vedoucí vždy jídlo odebrala.pan Fousek tam nedělal nic jenom jedl a jedl,ani nic tam nikdy neopravil a vše se hlásilo jemu a on něudělal nic jenom se staral o prachy s pani Lochařovou.a pani Hatašová se starala o všechno a byla nejlepší než dnešní zdravotní sestra Gabrielová ta neumí nic a je to arogatní namyšlená sestra

jentakto ( 27. června 2010 19:16 )

Nejde tak ani o zařízení jako o osobu jednu konkrétní a ta leží v žaludku i tobě, vrchních nadřízených moc po Chomutově nechodí - je čitelné o kterou autorku se zde jedná - proč jsi nešla do rizika sama? odsoudit je snadné, ale pochopit situaci umí jen člověk, který je přímo v ději, na místě, nikdo není absolutně perfektní, ale ty ano, to já vím.

proc ( 27. června 2010 16:09 )

Nadpřirozená byla blbost a důvěra. Důvěra lidem kteří se stavěli do očí jako kamarádi a kdyby paní H. neokopírovala všechny dokumenty těžko by si na něco podobného troufla jen je otázkou aby jí to všechno vyšlo tak jak si přeje že jo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání