Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Islandská sopka: Umíte vyslovit její jméno?

Video se připravuje ...
Autor: rvs, jos, pes - 
28. května 2010
17:41

VIDEOANKETA: Kvůli popelu z islandské sopky Eyjafjallajökull má celé léto propršet. Zeptali jsme se lidí, jestli znají její jméno a dokážou ho správně vyslovit, když má sopka tolik ovlivnit naše životy.

 

Všichni dotázaní sice věděli, co má sopka způsobit, ale nevzpomněli si, jak se jmenuje. Nabídli jsme jim jméno sopky napsané na papíře. S výslovností to nebyla žádná sláva a někteří jméno ani nedokázali přečíst. Nakonec jsme jim jméno sopky pustili ze záznamu tak, jak ho správně vyslovuje rodilý Islanďan. Výslovnost dotázaných se pak paradoxně ještě zhoršila.

Naše životy tak bude výrazně ovlivňovat v příštích měsících sopka, jejíž jméno si nedokážeme zapomatovat a dokonce ani přečíst.

Výbuch všechno změnil

Česko zřejmě čeká studené a deštivé léto a mnoho lidí zkažená dovolená! Důvodem je dubnový výbuch islandské sopky na ledovci Eyjafjallajökull. Částečky popela, které sopka vychrlila, se totiž stále drží v atmosféře nad Evropou a mají vliv na teploty a množství srážek.

Islandská sopka, která začala chrlit popel 15. dubna, už má na svědomí několikadenní omezení létání nad Evropou, včetně uzavření Ruzyňského letiště a leteckého prostoru nad Českem.

Tak masivní narušení letecké dopravy Evropské státy nezažily od teroristických útoků z 11. září 2001, kdy byl na tři dny uzavřen americký vzdušný prostor a evropské aerolinky musely zrušit všechny transatlantické lety. To byl ale teprve začátek!

Deště kvůli sopce

Za děsivé přívalové deště, jaký postihl například Slavkov u Brna, kde během chvíle napadlo neuvěřitelných 60 centimetrů vody, může sopka! „Na tom, že za větší množství srážek a nižší teploty může sopka, se již nyní shoduje okolo 70% meterologů,“ říká meterožka Dagmar Honsová.

„Prachové částice, které se drží v atmosféře a vytváří nad Evropou jakýsi deštník, jednak nepropustí část slunečního záření, jednak působí jako kondenzační jádra, na která se nabaluje vlhkost, která potom padá na zem ve formě deště, případně krup,“ pokračuje. Viník zvýšeného množství srážek, které Evropu postihlo v druhé polovině dubna a v květnu, je tedy zřejmě jasný.

Statistiky jasně dokazují, že letos v květnu bylo v Česku zatím o dva stupně Celsia míň a srážky byly dvakrát vyšší, než je dlouhodobý průměr. A stejné zkušenosti mají i na jiných místech. Například v Londýně mají od výbuchu islandské sopky o 60 procent více srážek, než je v tomto ročním období obvyklé.

Počasí změněné až na 12 měsíců

Kolik slunečných dní nás po propršeném květnu čeká v létě, není zatím nikdo schopen s jistotou odhadnout. Jisté ale je, že jich kvůli sopce na dalekém Islandu, jejíž jméno není skoro nikdo schopen ani vyslovit, bude mnohem méně. Místo nich nás čekají deště, bouřky a větrné smrště.

„Podle meterologických studií může být počasí ovlivněno až na 12 měsíců,“ řekla nám meteroložka Dagmar Honsová. Deštivé počasí a chladno, které jsme si ‘užívali‘ doposud, nás tak zřejmě bude provázet po celé léto.

Tornádo v Německu

Vichřice zesilující místy v tornádo zabíjela v saském Grossenhainu severně od Drážďan. Strom vyvrácený i s kořeny zasáhl osobní auto, v němž seděla šestiletá dívka. Ta utrpěla vážná zranění, kterým podlehla. Vichřici s tornády vyvolala podle meteorologů nestabilní masa chladnějšího vzduchu přicházející ze Severního moře, která se nad pevninou srazila s teplejším vzduchem. To vyvolalo vzdušné víry a prudké deště s vydatností 30 až 40 litrů na metr čtvereční.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

evolucius ( 29. května 2010 17:46 )

Když už osobně...Tak zavři tu tupou anonymní hubu,srágoro...

evolucius ( 29. května 2010 14:33 )

No,pokud vím tak v počtu sebevražd jsou severské země na špičce...nedivím se...Žít v neustálé zimě,komu by nehráblo...Jsou to bajkaři,a naivní poslušní pohádkáři...Žádné sporty,mimo sobů...Pracovití možná jsou,ale neznám žádný jejich produkt mimo ryb, a zabíjení velryb...Navíc vypadají divně,zdegenerovaně...Ale osobně proti nim nic nemám...A co se týče zadlužení,jsou na stejné úrovni jako Řecko,a státy jako Rusko, Usa jim dávají prachy...Teď se budou hádat o ropu v okolních mořích...

mrum ( 29. května 2010 08:13 )

Vůbec ne, jsou to pracovití lidi a takoví jako tyby tam brzo zdechli, nebo by jim hráblo.

destrruct ( 28. května 2010 20:18 )

Nesnáším když lidi machrujou s něčím, čemu nerozuměj. Jako ten poslední pán, kterej měl radši být ticho. Prej: To je z nějakého ugrofinského jazyka a nám to dělá problémy vyslovit.... Ugrofinský jazyky jsou estonština, finština a maďarština a tohle s tím nemá nic společnýho. Na Islandu se přece mluví islandsky a to je germánský jazyk. Název tý sopky je složení tří slov - ostrov + hora + ledovec. Ale je to germánským jazykem a stačí si to párkrát přečíst a naposlouchat, aby člověk věděl jak se třeba čtou dvě L, a je to.

evolucius ( 28. května 2010 19:28 )

Jsou na tom podobně jako Řekové...a ještě ty jejich sopky kazí počasí na celém světě...škoda že se nedají zavřít dveře,když odtamtud táhne zima a smrad...

Zobrazit celou diskusi