Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pěstouni Rosnerovi dostali podmínku za týrání dětí

Autor: pes, bum - 
26. května 2010
09:55

Před pěti lety získali manželé Blažena (60) a Lubomír (57) Rosnerovi za péči o děti od prezidenta Klause vyznamenání za zásluhy II. stupně. Ve středu si za „péči o děti“ odnesli od Okresního soudu ve Vyškově dvouleté podmíněné tresty vězení.

Zlomovým obdobím se podle soudce Karla Menšíka stal rok 2007: „Výchovné problémy v rodině se v této době vyhrotily. Jistě to ovlivnilo onemocnění obžalované,“ uvedl soudce. K týrání přitom mělo v rodině docházet už od roku 2001. „O tom nemáme žádné důkazy,“ konstatoval v závěrečné řeči Karel Menšík.

Křičeli a mlátili je

Podle soudu Rosnerovi prokazatelně týrali 4 své osvojené dětí. Celkem si jich za 25 let osvojili 16. „Zle a bezcitně s nimi nakládali,“ zaznělo v odůvodnění rozsudku. Ve výčtu příkladů týrání se opakovaně hovořilo o tahání za vlasy, bití rukou, ale také naběračkou, vařečkou nebo smetákem.

Vedle fyzických projevů týrání se Rosnerovi měli často uchylovat také k týrání psychickému. Podle posudku soudní znalkyně zanechal tento způsob trestání na psychice týrání dětí trvalé následky. „Vyšetřovala je hodinu a napíše z toho znalecký posudek,“ pozastavil se nad ledabylostí práce znalkyně Lubomír Rosner.

Děti od nich nechtějí

S manželi Rosnerovými žije v tuto chvíli ve společné domácnosti 9 dětí. O jejich dalším osudu bude rozhodovat opatrovnický soud. „Všechny s námi chtějí být. K žádným problémům u nás už nedochází,“ řekla Blažena Rosnerová. Lepší alternativa pro děti než život s rodinou podle ní neexistuje.

Rozsudek není pravomocný, odvolání proti němu zváží jak manželé Rosnerovi, tak státní zástupkyně Martina Klvačová. Ta není spokojena s tím, že soud zkrátil zkušební dobu na 3 roky. Klvačová navrhovala lhůtu minimálně o rok delší. Poukázala na fakt, že Rosnerovým za týrání svěřené osoby hrozilo až 8 let vězení.

crakazasecrak ( 9. července 2011 07:02 )

ale éoni si b rali samé d e b i ln í děcka a to jsou nervy k u ...r..a!

crakazasecrak ( 9. července 2011 07:01 )

jeden w y ž ra n e j!

ales1 ( 26. května 2010 16:26 )

tak jdi blejt - a cestou zkus přemluvit nějakého nezaměstnaného, aby vzal první, co mu nabídne Úřad práce a vydržel tam aspoň rok.

arew ( 26. května 2010 15:07 )

tady někteří píšete, jak těžké je vychovávat jednoho puberťáka, tak proč si Rosnerovi vzali dětí 16?? Jenom proto, aby postupně vyrůstay a ti starší se pak starali o další přibírané prcky v rodině!! Nikdo mi tuto jejich taktiku nevyvrátí. Zvykli si na sociální dávky a pak už jak stárli nebyli zvědaví na ukřičené děti a začali je týrat. Podmínka mi přijde jako výsměch, měli jít sedět a užít si taky týrání, byli by ve vězení dost oblíbení!!

e.44 ( 26. května 2010 13:45 )

Tohle může napsat jenom blbeček kterej nikdy nikoho nevychovával, a doufám, že ani nikdy vychovávat nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání