Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Déšť zaplavil Slavkov u Brna: Spadla i zámecká zeď

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: INT - 
25. května 2010
19:39

Slavkov u Brna je pod vodou! V úterý odpoledne se zde přehnal přívalový déšť a zaplavil část obce. Déšť trval asi 25 minut a spadlo při něm 50 až 60 milimetrů vody. Spadla i část zámecké zdi slavkovského zámku.

Lidé mají zaplavené sklepy a zahrady. Domů se museli kvůli vydatnému dešti brodit.

"Desítky domů mají zaplavené sklepy i garáže a zhruba 20 až třicet domácností i obytné prostory," uvedl ředitel zdejších technických služeb Radoslav Lánský pro iDnes.cz.

Jeden proud vody se do Slavkova přihnal přes golfové hřiště, opřel se do zámecké zdi a rozmočil ji tak, že v délce asi šedesáti metrů spadla. "Je zcela zničená a budeme ji muset nechat postavit znovu," uvedl ředitel slavkovského zámku Aleš Šilhánek.

Proud vody přetekl zámeckou zahradu a dostal se až k domům v Zámecké a Špitálské ulici. U některých domů chybělo jen deset centimetrů, aby dovnitř nevtekla okny.

Hasiči museli odčerpávat vodu

Voda omezila i vlakovou dopravu. Na nádraží jí bylo tolik, že lidé nemohli vystupovat z vlaků. V domech hasiči odčerpávali také zatopené kotelny, v Ivanovicích zlikvidovali i další lagunu u hřiště.

Hasiči museli odčerpávat vodu i na Brněnsku, a to v Podolí, Pozořicích, Sokolnicích a ve Šlapanicích. Na Hodonínsku hasiči odpoledne vyjížděli k čerpání vody ze zaplavené ulice v Uhřicích. Voda zaplavila také sklepy v Dubňanech.

Na několika místech jižní Moravy hasiči odklízeli ze silnic nánosy bahna a kamení. Dále také odklízeli ze silnic spadlé větve.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi