Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Generál byl v kokpitu, když letadlo havarovalo! Tlačil na piloty?

Autor: Fakt.pl, šim - 
25. května 2010
19:37

V kabině havarovaného polského letadla bylo krom ostatků pilotů nalezeno také tělo generála Andrzeje Blasika, velitele vzdušných sil. Dával pilotům prezidentského speciálu pokyn přistát?

Tělo generála Blasika viděl vysloužilý vojenský pilot Losiew Nikolaj, který byl jedním z prvních na místě nehody. Tehdy však jeho totožnost neznal a téměř všichni považovali jeho svědectví za nesmyslné. Teď však jeho slova dostávají obrysy skutečnosti. „Generál Andrej Blasik přišel do kabiny jen pár minut před katastrofou,“ řekl v pondělí v polské televizi generál Edmund Klich, jeden z členů vyšetřovacího týmu.



To, že v kokpitu byla před nehodou ještě třetí osoba, ukázala už dříve nahrávka z tzv. černé skříňky. O totožnosti osoby se však vedly spekulace. Pakliže se nyní prokáže, že třetí osobou byl generál Blasik, záhada o původci příkazu pilotům, aby přistáli, bude zřejmě rozluštěna. Kdo jiný by takový rozkaz měl vydat, než velitel vzdušných sil?!

Generál Klich prohlásil, že Blasik byl v kabině v posledních minutách před katastrofou. Piloti si podle něj skutečnost, že dojde k havárii, uvědomili maximálně 3 vteřiny před katastrofou. „V žádném případě v kabině nepadla slova jakéhokoli nátlaku. Žádné: Pokud nepřistanete, budete potrestáni, nezaznělo,“ řekl Klich na polské stanici TVN.

Neznámý hlas se ptal: Přistaneme včas?

Odborníci pro leteckou dopravu však mají trochu jiný názor. „Pouhá přítomnost generála v kabině byla pro piloty jistě stresující,“ řekl odboník na letectví Tomasz Hypki.

Nyní se ukázalo, že před generálem Blasikem vstoupila ještě jiná osoba, která se pilotů ptala na vývoj letu a také, zda bude mít let zpoždění, nebo jestli doletí včas. Identita tohoto hlasu zatím nebyla odhalena.

Při nehodě, která se stala 10. dubna u letiště v ruském Smolensku, zahynul polský prezidentský pár a spolu s nimi před 80 členů státní delegace, která letěla do ruska uctít památku obětí katyňského masakru.

marx.p ( 26. května 2010 09:39 )

Chudáci piloti, těm do toho kecal asi taky kdejakej vocas s hvězdičkama. No jo no, to hot by bylo pro novodobé panstvo zdržení, hrkat se po ruskej silnicích 300 kiláků. Takhle jsou tam zase rychleji, sice napořád ale maj co chtěli.

Shelby16 ( 26. května 2010 02:12 )

a ve stresu při závěru letu a dopadlo to jak to dopadlo... Polské vedení v čele s Kaczynským se "vyznamenalo" ...

anka ( 26. května 2010 00:18 )

nebyl nahodou ten dotycny, co to natocil....zabit?

stepijana ( 25. května 2010 23:46 )

Myslím, že pokud se spekuluje o příčině nehody a důkazech (spekulacích?) č. 2, mělo by být objasněno, proč dřívější spekulace (důkazy) č.1 jsou "mimo". Mám na mysli ono video zveřejněné na youtube, kde je záznam katastrofy těsně po havárii. Jsou tam různé polemiky o výkřicích typu "nezabíjejte nás!!", video jakýchsi postav, které se najednou jakoby pod výstřelem kácí k zemi, atd. Vzhledem ke kvalitě záznamu toto může být podle mého sporné. Co je ovšem podle mě dost zřetelné jsou výstřely. Příčinu výstřelu jsem nikde neslyšel objasněnu. Myslel jsem na vybuchující patrony pod velikým žárem plamenů. Tady se jednalo o výstřely jednotlivé, ve větším odstupu po sobě. co vy na to? http://www.youtube.com/watch?v=PxIFh3NkEvM

Zobrazit celou diskusi