Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Noční bouřka zvedla Moravu na 2. stupeň

Autor: ČTK, šim - 
25. května 2010
08:02

Bouřky a déšť, které od pondělního odpoledne sužovaly celou republiku, vyděsily hlavně jižní Moravu. Hasiči měli více než 30 výjezdů, déšť opět zvedl hladinu řeky Moravy. V Lanžhotě vyhlásili 2. stupeň – pohotovost.

Voda zaplavovala sklepy domů, vyvracela stromy. Nejvíce výjezdů měli hasiči na Brněnsku. Vydatný déšť zvedl hladinu řeky Moravy na jejím dolním toku natolik, že vodohospodáři museli v Lanžhotě na Břeclavsku vyhlásit opět druhý povodňový stupeň - pohotovost. Vyplývá to z informací hasičů a Povodí Moravy.
V Lanžhotě platil v uplynulých dnech v souvislosti se záplavami z minulého týdne třetí, nejvyšší povodňový stupeň. Pak se ale začala situace uklidňovat. V pondělí již v Lanžhotě platil jen první stupeň. Situaci změnil noční déšť, vlivem něhož šla tamní hladina o bezmála 30 centimetrů nahoru. Voda ale v Lanžhotě nikoho neohrožuje.

Déšť způsobil problémy v Brně-Řečkovicích, kde vznikly v podjezdech v Hradecké ulici dvě rozsáhlé vodní laguny. Vodu bylo nutné odčerpat i v Tvrdonicích na Hodonínsku.

V nedalekých Miloticích voda zaplavila sklep kostela. V Moravské Nové Vsi se dostala do sklepů deseti domů. V hodonínské čtvrti Nesyt utrhl vítr plechovou střechu jednoho z objektů. Na některých místech zatarasily vyvrácené stromy a popadané větve silnice. Všechny jsou ale již průjezdné.

Na jihu Čech padaly stromy

Noční bouřka nadělala paseku také v jižních Čechách. Hasiči nejvíc popadaných stromů odstraňovali z vozovek na Českobudějovicku.

Výstraha meteorologů před silnými bouřemi provázenými nárazy větru, přívalovými dešti a kroupami platí v Jihočeském kraji do 15:00.

"Nejvíce srážek - 11 milimetrů na metr čtvereční spadlo v noci na Písecku, nejsilnější náraz větru, kolem 70 kilometrů v hodině, přístroje zaznamenaly na Temelínsku," řekl ČTK Jaroslav Hintermüller z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na Liberecku nejezdily vlaky

Bouřka provázená větrnou smrští zasáhla v pondělí v podvečer také většinu území Libereckého kraje. Připravila o dodávky elektřiny několik desítek domácností na Liberecku a Českolipsku. Centrum Chotyně na Liberecku, sklepy a přízemí 14 tamních domů, zaplavila voda s bahnem z okolních polí, na řadě míst padaly kroupy.

Kvůli popadaným stromům se zastavila železniční doprava, a to na trase ze Svoru na Českolipsku na Jedlovou. Vlaky nejezdily ani z Jablonného v Podještědí do Brniště. Provoz na obou tratích se podařilo obnovit ještě v noci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi