Michelle Obama rozhodně není parádnice. Móda pro ni není jednou z cest seberealizace jako pro její slavnou historickou předchůdkyni, dodnes vzpomínanou ikonu módy Jacqueline Kennedy.

Čtyřiačtyřicetiletá Michelle je dobře živená, sto osmdesát centimetrů vysoká Američanka. Schopná a vysoce sebevědomá právnička, která glorifikuje funkci matky a institut rodiny, ale emancipace ji rozhodně nechybí. Michelle na rozdíl od křehké, francouzským šarmem ovlivněné Jacquelline by se klidně spokojila s modýlky z masových obchoďáků, jak ostatně v některých rozhovorech v době prezidentské kampaně zmínila.

Pokud by bylo na paní Obama, chodila by v řadových šatech, útlých svetřících, botách bez podpatku a pohodlných kalhotách. Tahle žena zkrátka ve slovutných módních domech rozkoš nezažívá. Nemá cit pro nuance, sofistikovanou eleganci, rafinovaný minimalismus. Nebo alespoň před vstupem do Bílého domu neměla. Možná o to víc je řadovým Američankám sympatická. Na módní inspiraci přece mají Hollywood.

Fotogalerie
5 fotografií

Všechno klape, tak proč ty emoce?

Řada společenských magazínů označuje Michelle Obama za módní vzor současné ženy. Ti méně úslužní profesionálové míní, že je to svérázná, v šatníku poněkud roztržitá dáma. I její chicagská módní návrhářka Mario Pinto tvrdí: „Paní Michelle je v oblečení nevyzpytatelná. Je pro něco rozhodnutá a pak za minutu změní názor, vymění šatník od základu.“

Všechno nasvědčuje, že si Michelle není jistá. Ví, že její garderoba musí splňovat očekávaná kritéria, ale tápe, jak by měla vypadat, aby vyhověla konvenci, uspokojila protokol, módní klišé a zároveň nepotlačila její osobnost. Každopádně čas v roli první dámy a zkušenosti s ní spojené se na paní Obama projevují pozitivním způsobem. Možná se stala pokornější, možná leccos pochopila. Nejspíš obojí.

Michelle Obama nedávno excelovala ve smetanové, vysoce elegantní toaletě doplněné mléčným šifonovým šálem. V páru s Barackem vypadala skvěle, zkrátka velká paráda. O to víc je absurdní, že tento model rozpoutal V USA vášnivé diskuze, které s módou pranic společného nemají.

Zůstaňme raději u parády!

Rozruch kolem vysoce elegantní toalety, onen skandál na otevřené scéně způsobilo nešťastné vyjádření jistého novináře, který barvu róby Michelle Obama nazval pleťovou. Pleťová u bělošky jistě, ale u první dámy Ameriky v tomto případě rozhodně ne.

Nešikovný popis zvedl ze židlí spoustu Afroameričanů. Dokonce ve Státech vznikají sdružení bojující za to, aby slovo pleťová ze slovníku vymizelo a nahradilo se termínem bledá, jemně růžová a podobně. Opravdu neuvěřitelné. Navíc barva róby paní Obama by se měla popsat jako smetanová a ještě lépe – v módním výrazivu jako champagne. Pleťové - kterou je lépe nazývat tělovou - neodpovídá.

To všechno je přece hra slov, otázka schopnosti vyjádřit se. Svým způsobem zástupný problém, který odstartoval revoltu zavánějící nebezpečným mindrákem s rasovým podtextem. Zůstaňme tedy u frivolní módy a shodněme se na tom, že šatník první dámy Ameriky doznal elegantního pokroku.