Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Top 5: Propady a vrcholy Petra Muka

25. května 2010 | 05:00

Smrt Petra Muka (45) zaskočila národ. Po vítězství na Mistrovství přišla hned dopoledne krutá zpráva. Český šoubyznys ztratil jednu ze svých stálic. Pojďme si připomenout nejdůležitější okamžiky života umělce, který byl kvůli maniodepresi jako na horské dráze.

1. Zadumaný frontman skupiny Oceán

Oceán
Autor: youtube.com

Černý kabát, číro na hlavě. To byl Petr Muk na začátku kariéry. Skupina Oceán v roce 1985 na Rockfestu způsobila revoluci. Klávesy, Mukův nezaměnitelný melancholický tenor, romanticky duchovní lyrika. Kapela se od jiných umělců přelomu osmdesátých a devadesátých let lišila pojetím synth popové linky. Čeští Depech Mode. Největším hitem byl bez pochyby singl Ráchel, dále pak Čas, či Aha.

2. Fascinace judaismem, přerod v žida

Duchovno, filozofie a biblické příběhy Petra Muka fascinovaly. Zpíval o nich, pocity vyjadřoval hudbou. Začínající náznaky nemoci, kterou si mladý zpěvák nepřipouštěl, přispěly k jeho hledání sebe sama. Promítnutí se ve víře. Duchovní pátrání ho přivedlo k serióznímu zájmu o judaismus. Muk se nechal obřezat, docházel do synagogy, dokonce si domů pořídil dva oddělené dřezy pro košer kuchyni. Kvůli svému povolání však nikdy nemohl důsledně dodržovat šábes, většina vystoupení totiž byla plánovaná na víkendy.

3. Maniodepresivní výkyvy

Veřejnost, znalá pouze zpěvákových vystoupení na jevišti, těžko mohla tušit, že již od puberty trpí maniodepresivní psychózou. I on sám si nemoc dlouho nepřipouštěl. Dělal, že neexistuje, léčil podomácku alkoholem. "Deprese u mě začaly v devatenácti, ale do roku 1994 jsem se deset let neléčil a přikládal to vnějším vlivům. Řešil jsem to pomocí špuntů do uší a prášků na spaní i na uklidnění," řekl o nemoci sám Muk. V posledních čtyřech letech ale navštěvoval pravidelně lékaře, bral pravidelně prášky. Chystal vystoupení, vydal novou desku. Útoky nemoci se naučil zvládat…

4. Kokainová aféra, svědectví u soudu

V roce 2004 nastal pro Muka profesní propad. Ztráta kreditu. Byl zapleten do vyšetřování o pašování a přechovávání kokainu. Celá kauza měla dohru u soudu. Muk svědčil proti svým bývalým kamarádům. Prý se špinavým obchodem neměl nic společného. Alespoň taková byla jeho výpověď. "Naprosto Mukovi nevěříme, že nebere drogy. Právě naopak, drogy bere. Nabízel mu je obžalovaný pan Wicherek, vypověděla o tom jeho přítelkyně. Nemáme důvod jí nevěřit," sdělil tehdy svůj názor veřejnosti soudce. Muk jeho domněnku odmítal…

5. Skvělý zpěvák? Úžasný otec!

Muk je svojí nejmladší dcerou nadšen
Autor: Blesk - Barbora Příhodová

I přes pracovní tempo a problémy s nemocí byl Petr Muk vždy dobrý táta. Tři dcery, dvě dospělé Michaela a Šárka a čtyřletá Noemi ze vztahu s druhou manželkou. „Na rozdíl od starších dcer mnohem víc vnímám její dětství. Tehdy jsem býval dvě třetiny roku mimo domov,“ přiznal v posledním rozhovoru zpěvák. Bez dcer nechtěl žít. Přes chodbu vykoupil od souseda byt, nechal ho zrekonstruovat. Aby byl blízko nich. Pro rodinu dělal vše.

Foto od Vás
Potkali jste se s Petrem Mukem osobně nebo máte vlastní fotografie z z Petrových koncertů? Napište nám o tom! Fotografie a vaše vzpomínky na zesnulého zpěváka nám můžete posílat na email online@blesk.cz.
Autor: amp