24. května 2010 • 09:41

Skandál. Jak mohli zapomenout na Vokouna?

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle tedy bylo nesmyslné rozhodnutí. Nejlepším brankářem hokejového mistrovství se nestal Tomáš Vokoun, ale německý Pan Nikdo Dennis Endras. Dostal se do All-Star týmu, byl mezi třemi nejlepšími hráči a zároveň ho titulovali i nejužitečnějším hráčem. Takový úlet! Jak se mohlo stát, že na Vokouna zapomněli?



Český brankář na turnaji jednoduše neměl konkurenci. To on fenomenálním výkonem dotáhnul Čechy až k prvnímu místu. „Pro mě je nejlepším brankářem na světě. Bez diskuze,“ prohlásil český kouč Vladimír Růžička.

Zákrok Tomáše Vokouna proti šanci Kanaďana RaymondaFoto Pavel Mazáč (Sport)
Vokoun skončil akci s průměrem 1,57 gólu na zápas a úspěšností zákroků 94,44%. Endras se sice podle čísel řadí nad něj, ale za Vokounem stojí přeci jen jiný příběh, se zlatou tečkou. Taky daleko lepší soupeři v klíčových fázích turnaje. Endras kromě toho do branky nešel v semifinále proti Rusku, i proto jeho statistiky vypadají tak pěkně.

Jak je tedy možné, že se na Vokouna zapomnělo při sestavování All-Star týmu a vyhlašování nejužitečnějšího hráče? Jednoduchá odpověď. Třeba první z anket dávají do kupy akreditovaní novináři a těch bylo v Kolíně suverénně nejvíc z Německa. Je to hloupá matematika, ale je to tak.

„Mně je to vlastně úplně jedno,“ říkal Vokoun s úsměvem. „Už jednou jsem to vyhrál, ale nebylo to pro mě důležité ani tehdy. Není to tedy pro mě důležité ani teď.“



Vokoun je kliďas, kterého jen tak něco nevyvede z míry. A tak se mnohem víc než při řečech o All-star týmu pobavil při otázce na Růžičkův názor, že právě Vokoun je teď nejlepším brankářem světa.

„Turnaj mi vyšel. Ale že bych byl nejlepší na světě? To je samozřejmě trochu přitažené za vlasy,“ odmítal. „S Vláďou máme krásný vztah, zažili jsme spolu fajn věci. On to určitě řekl s nadsázkou. Je to, jako bych o něm řekl, že je nejlepší trenér na světě.“

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud