Hollywoodský herec Kevin Costner (55) za patnáct let do vynálezu investoval okolo půl miliardy korun a možná právě díky němu vyčistí Mexický záliv od ropy…

Vodní svět

Přístroj, který financoval, funguje na principu centrifugy. Do nádrže se vpustí obrovské množství mořské vody znečištěné ropou. Díky rozdílným hustotám se obě kapaliny od sebe odstředivou silou oddělí a do oceánu pak vyteče 97 procent čisté vody.

Herec už prostřednictvím své nadace poskytl městu New Orleans v Lousianě pět takových přístrojů. Nejvýkonnější z nich vyčistí za minutu 800 litrů znečištěné vody. „Jsem velmi šťastný, že to spatřilo světlo světa,“ řekl herec.

Ropná skvrna ohrožuje pobřeží Lousiany, zasáhla deltu Mississippi, kde žije řada ohrožených druhů. Podle ochránců zvířat není ani možné surovinu účinně uklízet, protože se skvrna na povrchu stále rozšiřuje.

Fotogalerie
3 fotografie

Denně vyteče z poškozeného vrtu na 800 tisíc litrů ropy. Některé odhady mluví až o pětinásobku. Britská společnost BP nasadila na vrt speciální trubici, která ropu odčerpává do tankeru na hladině. Ale jak sama společnost byla nucena přiznat, podaří se jí zachytit jen necelou polovinu (352 tisíc litrů denně). Navíc i přes zákaz úřadů zastavují ropu chemikáliemi. Prezident Obama pohrozil petrolejářům, že pokud se nezaručí, že se nebude opakovat současná ekologická situace, těžba ropy v Mexickém zálivu by se mohla zastavit úplně.