Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jižní Korea se rozhodla řešit březnový útok KLDR

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, hto - 
23. května 2010
12:14

Jižní Korea se rozhodla řešit březnový útok KLDR na jihokorejskou válečnou loď v Radě bezpečnosti OSN.

Učinila tak krátce před příletem do Soulu šéfky americké diplomacie Hillary Clintonové, která se incidentem také zabývá.

Mezinárodní vyšetřovací komise potvrdila, že jihokorejskou válečnou loď potopilo 26. března severokorejské torpédo. Při útoku zahynulo 46 jihokorejských námořníků. Západ se shoduje v tom, že je zapotřebí Pchjongjang potrestat, panují však obavy z příliš tvrdé reakce, která by mohla vyprovokovat další násilnosti a vyhlášení války. KLDR svou účast na incidentu nadále popírá.

Akce vyvolá reakci

Případ se stal i hlavním bodem jednání americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové při její nynější cestě po Asii. Původně se jednání šéfky americké diplomacie v Japonsku, Číně a Jižní Koreji měla týkat hlavně ekonomiky, ale nyní se snaží zjistit, jak by mezinárodní společenství na útok KLDR mělo odpovědět.

"Existují přesvědčivé důkazy, že torpédo, které potopilo korvetu Čchonan... bylo odpáleno ze severokorejské ponorky. Myslím, že je důležité vyslat Severní Koreji jasný signál, že provokativní akce nesou následky," řekla Clintonová v Tokiu na společné tiskové konferenci se svým japonským protějškem Kacujou Okadou. "Nemůžeme dovolit, aby na tento útok na Jižní Koreu mezinárodní společenství nereagovalo. Nemůžeme předstírat, že se nic nestalo. Je zapotřebí nejen regionální, ale i mezinárodní reakce" dodala.

arne127 ( 25. května 2010 08:04 )

bosomfried Jestli je někdo popleta tak jsi to ty je vidět že tvoje hlava nepracuje tak jak má

bosomfriend ( 23. května 2010 18:32 )

Jsi ty popleta. Necidíš, že Jižní Korea, je provokatér. Co má co děalt v cicích vodách. Amíci rídi trestají druhé, hlavnhě tam , kde je ropa, dřevo, uhlí a ply. Takže víme svoje.

johanis ( 23. května 2010 14:01 )

Proboha, z toho clanku jsem vydedukoval, ze se snad cely svet boji reagovat za potopeni jihokorejske lodi v breznu. To je ta Severni Korea tak silna, ze bychom se meli bat jejich vyhruzek? Nevim jakymi zbranemi tento stat disponuje, ale myslim si, ze ostatni zeme maji urcite drtivou prevahu ve vyzbroji a v pripade jakehokoli dalsiho incidentu by meli tyto staty tvrde zasahnout. Nemeli bychom prihlizet na to, aby nejaci pomatenci si delali co uznaji za vhodne a vyhrozovali jinym narodum.

Zobrazit celou diskusi