Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ptáme se odborníků: Proč se Morava zase topila?

Autor: Zuzana Pšenicová - 
23. května 2010
07:19

Proč se znovu po letech Morava topila? Může za to třeba sopka na Islandu? Nemůže ještě přijít další vlna záplav? Jaký byl rozdíl mezi letošními záplavami a těmi před třinácti lety a proč hydrologové a meteorologové nemohou varovat dříve před velkou vodou?

Blesku na tyto a další otázky odpovídali hydrolog Radek Čekal a meteoroložka Dagmar Honsová.

1 Proč to nikdo nepředpověděl dřív?
Na otázku, zda se pár týdnů předtím dají povodně nějak předvídat, odpovídají hydrometeorologové záporně. „S tak výrazným časovým předstihem se to nedá. První náznaky o možnosti vzniku povodní byly předpovědními meteorologickými modely prognózovány s týdenním předstihem,“ vysvětluje hydrolog Radek Čekal. Bohužel předpověď mimořádných srážek od meteorologů přichází s předstihem pouhých 4 až 7 dní, takže ani nyní se nedá zjistit, zda třeba v srpnu nenastane další krizová situace. Hydrologové a meteorologové se shodují v jednom – že v nejbližších dnech Česko nic takového nečeká.

2 Je pachatelem sopka?
Lidé se ptají, zda povodně nezpůsobují takové mimořádné situace, jako je sopka chrlící lávu a mraky popela na Islandu. V roce 1997 ale nic takového nebylo, a přece přišly mimořádné deště. Odborníci v tom také nemají jasno. Podle Radka Čekala se v názorech na příčiny velmi různí. Stejně jako na globální oteplování.

3 Jak zabránit dalším povodním?
Na pořadu dne je otázka, zda budovat, či nebudovat přehrady a podobná zařízení. „Základním cílem je postupné zvyšování zadržovací schopnosti krajiny, což není spojeno pouze s budováním přehrad, ale i s výstavbou ochranných hrází a obnovou různých typů záchytných nádrží,“ vysvětluje Radek Čekal.

4 Kolik vody spadlo z nebe?
Při letošních povodních velké deště začaly v sobotu 15. 5. Od sobotního do nedělního rána přitom napadlo až 180 litrů srážek na metr čtvereční za 24 hodin, do pondělního rána pak spadlo dalších až 110 za 24 hodin. To vše jen v Beskydech a jejich podhůří! Při povodních v roce 1997 došlo ke dvěma srážkovým epizodám, a tedy i ke dvěma samostatným povodňovým vlnám. První srážky přišly mezi 4. až 8. červencem a další mezi 17. až 21. červencem. Co to znamenalo? Třeba na přehradě Šance spadlo celkem 616,9 litru vody na metr čtvereční!

5 Proč byly povodně v roce 1997 horší?
Na první pohled je jasné, že letošní povodně na Moravě nezpůsobily tolik škod jako ty v roce 1997. Jaký tedy byl rozdíl mezi deštěm tehdy a dnes? Podle Radka Čekala z Českého hydrometeorologického ústavu byl hlavní rozdíl v šíři oblasti, kterou srážky zasáhly. „Při letošních povodních se srážky vyskytovaly téměř výhradně v oblasti Beskyd a jejich podhůří. Během povodní v roce 1997 byla extrémními srážkami zasažena výrazně větší oblast a jádra těchto srážek byla situována jak v oblasti Beskyd, tak i v oblasti Jeseníků,“ řekl Nedělnímu Blesku.

6 Budeme v létě zase plavat?
Meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu předpovídá deštivý červen, který by ale neměl v počtu srážek překročit dlouhodobý průměr. A červenec? „Ten by neměl vybočovat k nějakým extrémům. Po deštivém červnu by se mělo počasí ustálit, neměla by být ani tropická vedra, ani příliš chladno…“ vysvětluje. V srpnu by podle ní naopak mohlo přijít sucho. Tato předpověď platí ale na 65 procent.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anelam ( 24. května 2010 06:16 )

Protože 20let zde jsou všude ve funkcích nalezlí samí diletanti,kterým jde jen o prachy.Ti,co tomu za ty roky rozuměli,museli odejít a ti co se tam vecpali konají podle teorie a praxi žádnou nemají,tak neví ani nač mají sloužit přehrady.Po takové zimě měli vodu dávno co nejvíce upouštět.Pamatuji jako děcko že pršívalo daleko více a déle a nepamatuji žádné záplavy.A že za 13 let nebyli schopni vybudovat protipovod.opatření také o něčem vypovídá-hlavně že projekt stál miliony Všechny bych do jednoho pozavírala Lidé z těchto míst by měli vyjít do ulic a to ještě před volbami a dožadovat se nápravy a vysvětlení!A pokud někdo nechce prodat pozemky tak bych mu je prostě vyvlastnila a nedala jim ani korunu.Jenomže ve vládě jsou také diletanti jediný zákon není bezchybný tak to tak dopadá.A já stále čekám na to vládu ODBORNÍKŮ co nám slibovali.Že by všichni utekli?????

siroky11 ( 24. května 2010 00:27 )

Protože máte v úřadech lemply, kterým s opadlou vodou opadly i snahy nějaké opatření vybudovat. Nyní to budou svádět na globální oteplování a na sopku. Kdyby měli snahu vykoupit pozemky, tak mi neříkejte, že za 13 let by už museli mít alespoň POLDR.

Zobrazit celou diskusi