Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Blesk zranil dva mladíky

Mladíci jsou po zasáhu bleskem stále v kritickém stavu
Mladíci jsou po zasáhu bleskem stále v kritickém stavu  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, jak - 
22. května 2010
19:00

Blesk dnes odpoledne u Hostinného na Trutnovsku těžce zranil dva mladíky. Jednoho záchranáři v bezvědomí s vážnými popáleninami převezli vrtulníkem na popáleninové centrum pražské vinohradské nemocnice. Druhý mladík byl při vědomí a vrtulník jej odvezl do hradecké fakultní nemocnice. Médiím to řekli operační důstojník hradecké policie a náměstek ředitele královéhradecké záchranné služby Jiří Mašek.

Neštěstí se stalo v nepřístupném lesním terénu ve směru od Hostinného na obec Čermná. Jeden z mladíků po úderu blesku naštěstí nabyl vědomí a mobilním telefonem zavolal záchranáře. Ti mohli zraněné odvézt jen díky vrtulníkům, protože auty se k místu neštěstí nešlo dostat, uvedl Mašek. Vedle vrtulníku hradecké záchranné služby byl na pomoc přivolán druhý vrtulník z Liberce.

Mladíka, který byl stále v bezvědomí, lékaři museli transportovat napojeného na umělou plicní ventilaci. "Má popáleniny v rozsahu 15 procent (těla) a je v umělém spánku," řekl Igor Pafčuga z kliniky popáleninové medicíny vinohradské nemocnice. Oběma mladíkům bylo podle Maška zhruba kolem 17 let. Okolnostmi úrazu se zabývá i policie.

Podle lékařů úraz elektrickým proudem či bleskem způsobí v organismu řadu změn, které se nemusí projevit ihned. "I když je pacient při vědomí a na první pohled v pořádku, může být nadále ohrožen selháním základních životních funkcí, a to i v delším časovém odstupu," uvedl dříve mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

siroky11 ( 23. května 2010 01:10 )

Chlapi, co tam v tom Blesku děláte??? Co když Vás budou žalovat???

Zobrazit celou diskusi