Není to zrovna přítulný mazlíček, ale věřte, že svými až neuvěřitelnými vlastnosti vás chameleón nadlouho zabaví lépe, než televize. Na rozdíl od nás lidí a dalších tvorů se dívá každým okem jinam.. Přesto je při lovu neomylný. Svůj dlouhatánský jazyk, smotaný do „pružiny“, vystřelí ve zlomku vteřiny s absolutní přesností. Je dokonalý artista, k pohybu používá nejen nohy, ale i ocas.

V teráriu se vám bude schovávat ve spleti větví. Až ho po dlouhém hledání najdete, začne uhýbat před vašim pohledem tak, aby byl znovu neviditelný. K tomu mu pomáhá jeho nejproslulejší umění, kdy svou barvu přizpůsobí okolí.

Chameleón umí změnit barvu během okamžiku.
Autor: archiv

Nejprve chameleónovi zařiďte „pokojík“

Možná vás to překvapí, ale jeho chov je určitě jednodušší, než kdybyste si pořídili třeba kočku. K životu potřebuje terárium s výškou kolem 1 metru (musí mít dostatek prostoru a pamatujte na to, že dospělý samec měří až 60 cm! ) Do terária umístěte dostatek větví a rostlin. Ty by měly být raději umělé – chameleón je velmi žravý a zbaští, na co přijde! Jen málokterý se naučí pít z misky, pořiďte si proto také rosič, popřípadě i mlhovač. Tento plaz pije tak, že jazykem „sestřeluje“ kapky rosy z listů. Chameleón vyžaduje také teplo a světlo, vybavte proto terárium UV zářivkou. „Slunit“ se může pod obyčejnou žárovkou, kterou ale nezapomeňte opatřit krytem, aby se nespálil. Terárium umístěte tam, kde není příliš rušno.

Jdeme kupovat nového společníka…

Nejčastěji kupovaným a také nejméně náročným na chov je chameleón jemenský, obecný a Jacksonův. Při koupi ve specializovaném obchodě buďte obezřetní. Zjistěte, zda je v pořádku a netrpí nemocemi. Oči musí mít vždy vypoulené. V tlamě nesmí mít hleny. Pokud má růžky, nesmí být měkké a na ocasu nesmí být vidět obratle.

Pokud nechce začít chameleóny rozmnožovat, kupte jenom jednoho. Zvláště samci jsou velmi teritoriální, bojovali by mezi sebou o území a zbytečně by se stresovali. Mládě pořídíte od 250 korun.

Chov ANDULEK je snadný! Co dělat, aby z nich byli domácí mazlíčci?

Chov ANDULEK je snadný! Co dělat, aby z nich byli domácí mazlíčci?

Živé, zvědavé a velmi chytré. Takové jsou andulky a pro své vlastnosti i krásné zbarvení patří k neoblíbenějším papouškům u nás. Chcete si také pořídit…celý článek

Jak se starat o činčilu

Jak se starat o činčilu

Krásná na pohled, hebounká na dotek... Také uvažujete o tom, že si pořídíte činčilu coby domácího kamaráda? Poradíme vám, jak se o ni starat.celý článek

Čím chameleóna krmit?

Více než 90% jeho potravy tvoří hmyz. Smlsne si na živých cvrčcích a sarančatech, které prodávají v chovatelských potřebách. I je ale musíte krmit (pampeliškou, mrkví, vařenými vejci atd.)! V létě jim můžete nalovit „smýčením“ na loukách i další hmyz – ten ale nesmí být bodavý!

Stravu můžete doplnit o malé kousky ovoce (banán, kiwi, jablko) nebo si rád přikousne třeba květ. V zajetí ale potřebuje také minerály a vitamíny. V e specializovaných prodejnách vám nabídnou speciální směsi. Těmi hmyz před tím, než ho dáte chameleónovi, poprášíte.

Aktivní kamufláž
Autor: Thegardensofenden.org

Na co dávat pozor?

Toto zvířátko má velmi křehkou kostru. Zacházejte s ním proto opatrně, do ruky ho berte jemně pod bříškem a bez násilí. Počkejte, až se samo pustí opory. Chameleón je také velmi citlivý na stres. Může ho způsobit změna prostředí v teráriu, převoz, teplotní výkyvy i neustálý pohyb lidí. V takových případech ztmavne, začne se výstražně kývat do stran a syčet, může ztratit chuť k jídlu. Pokud tedy chcete, aby se u vás chameleónovi líbilo, snažte omezit situace, kdy je ve stresu, na minimum.