Režisér Dušan Klein zrušil původně plánované natáčení seriálu Cukrárna a »Janžurka« tak nemusela ve 4 hodiny ráno z postele, aby už v 5 byla na place. Šampaňské se prý otvíralo už zrána.

Čeká na životní roli

Vždy usměvavá herečka má podle informací Blesku jedno velké přání. „Toužím po krásné postavě v bezvadném filmovém scénáři,“ říká Janžurová. Po roli, kterou by jí scenáristé ušili na tělo a kde by od začátku až do konce mohla být někým jiným, teskní herečka už hodně let. Představa Janžurové je jasná, něco jako Petrolejové lampy Juraje Herze, kde se ponořila do tragického příběhu stárnoucí dívky Štěpy. A přestože od náročných Lamp uplynulo už 39 let, Iva se na takový flák cítí i teď. „Utáhla bych to hravě. Tím jsem si jistá,“ říká.

Proč ji ale režiséři do filmů stále neobsazují? Sem tam si herečka střihne nějaký seriálek, ale potěšení z toho vůbec nemá. Cítí se stále nevyužitá, což potvrzuje i její životní partner. „Seriály pro Ivušku nejsou nic moc. Vydělávat ale nějak musí,“ vysvětluje otec hereččiných dcer Sabiny a Theodory, Stanislav Remunda. Životní druh Ivy si je také dokonce jist, že kdyby se vytoužená role našla, Janžurová by byla schopna točit i zadarmo.

„Hlavní je pro ni profesní vyžití. Pořádný herecký zápřah. Pořád na to má,“ potvrzuje Remunda, který si nedokáže vůbec vysvětlit, proč se ženě jeho života nabídky poslední léta nehrnou. „Asi nejsou scenáristé. Nechápu to,“ říká. Byl to také Remunda, který vymyslel Rodinné divadlo, kde má Iva role ušité na tělo. A párkrát pomohly i dcery, které matku obsadily do svých filmů. Janžurová jim je vděčná, na svoji poslední životní roli ale přece jen ještě čeká.

562999:gallery:true:true