Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Povodně podmáčely svahy, hrozí demolice domů!

Lidé se bojí, že je povodeň připraví o přístřeší...
Lidé se bojí, že je povodeň připraví o přístřeší...  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: ČTK, rvs - 
19. května 2010
14:15

V Bukovci na Jablunkovsku, Havířově na Karvinsku a Dolních Domaslavicích nad přehradou Žermanice na Frýdecko-Místecku se sesunuly podmáčené svahy. Celkem byli evakuováni obyvatelé šesti rodinných domů. Tři z nich, v Dolních Domaslavicích, jsou natolik popraskané, že jim zřejmě hrozí demolice.

V Bukovci se od rána sesouvá svah kopce Girová - na území o rozloze 1,5 kilometru čtverečního nad silnicí mezi Mosty u Jablunkova a Hrčavou. Evakuováni byli čtyři obyvatelé dvou rodinných domů v okolí. Celý prostor policie uzavřela kvůli extrémnímu nebezpečí.

"Hlavní sesuv byl ráno, další pokračují. Jsou slyšet sesuvy půdy a praskání stromů, které tu jsou všude poválené. Právě stojím nad kráterem, který se vytvořil," řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec. Svah se začal sesouvat zhruba 20 metrů pod jedním z evakuovaných domů. Hlavní silnice pod svahem je zatím průjezdná.

V Hálkově ulici v Havířově se dnes sesunul podmáčený svah nad tokem Stružník; evakuováni byli obyvatelé jednoho rodinného domu s autodílnou, který se nachází nad sesuvem. "Už v pondělí ráno mi mistr dílny volal, že tady ujíždí svah, tak jsem rychle spěchal a ještě jsme stačili odvézt dvě auta," řekl učeň, který v autodílně pracoval. Majitel objektu neví, jak se situace bude dál vyvíjet. Zakázky odsouvá na další dny. Krizový štáb města uzavřel všechny cesty vedoucí od Hálkovy ulice ke Stružníku i cestu pro pěší podél toku.

Podmáčený svah se začal sesouvat kolem poledne také v Dolních Domaslavicích, kde museli být evakuováni obyvatelé tří rodinných domů. Podle Vlčkové způsobily sesuvy svahu na domech vážné praskliny a zřejmě budou všechny tři zbourány. "Svah se utrhl na území o rozloze 200 krát 300 metrů, situace je tam mimořádně vážná," informovala mluvčí.

Podle generálního ředitele Povodí Odry Ivana Pospíšila sesuv v žádném případě neohrozí bezpečnost přehrady Žermanice, způsobit může jen technické potíže. "Inkriminované místo se nachází asi tři kilometry od hráze, na druhé straně vzdutí," řekl. Svah se tak sesouvá na druhé straně přehrady, než je hráz.

Beskydy jsou částí flyšového pásma, které se vyznačuje mnohonásobným rytmickým střídáním jílovců, prachovců, pískovců a slepenců, tedy propustných a nepropustných vrstev. "V Čechách to nenajdete. Protože jednotlivé vrstvy různě vsakují vodu, hrozí podél nich sesuvy, jak ztěžknou. Je to velké riziko pro příští dny," varuje ředitel Agentury ochrany přírody František Pelc.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi