Kvůli učitelce měnil školu

Jeho hvězda zazářila ve čtvrté třídě, kdy Václav Vorlíček hledal děti do filmu Létající Čestmír. Dodnes si Tonda pamatuje slavnou japonskou větu a s přehledem ji odříká. Štáb vybíral z pěti set dětí, čtyři pro hlavní role i záporáka Oskara Blechu, kvůli kterému musel změnit i školu.

„Tehdy mi jedna paní učitelka řekla, že ať ani náhodou nepočítám s doporučením na Konzervatoř a bez něj to tehdy nešlo,“ tak raději Tonda změnil školu. V patnácti odešel z Brna na pražskou konzervatoř, jezdil na natáčení a dost se osamostatnil. V lavici dokonce seděl s Markétou Hrubešovou a Sašou Rašilovem.

V divadle jsem bydlel

Prahu nakonec Tonda vyměnil za Zlín, kde v divadle dokonce bydlel ve třetím patře. To už bylo na něj moc. „Někdy jsem ani z budovy, kde bylo divadlo nevycházel, tak jsem si řekl dost a vrátil jsem se zpátky do Brna a začal pracovat v rádiu Krokodýl.

Na cestách a v autě tráví herec a moderátor půlku života. „Najeto mám tisíce kilometrů a stále pendluju,“ a dodává, že žena to toleruje, spolu jsou už deset let. Momentálně se Tonda od divadla ještě víc vzdálil a komentuje na sportovních kanálech závody motorek, jako uplynulý víkend VC Španělska v Jerezu.

Volný čas tráví rybařením

Po konzervatoři získal nejdříve angažmá ve zlínském divadle. A v tom samém městě se také poprvé seznámil s rádiem. Za mikrofonem teď sedí už patnáct let. To byl důvod, proč odešel po třech letech z divadla. Vedle jeho bytu, který byl přímo v divadle, totiž udělali rádio.

Rozhodl se, že si dá od divadla přestávku. Práce v rádiu a moderování společenských akcí ho baví hlavně kvůli kontaktu s lidmi. Nechce, aby se pro něj práce stala rutinou. K divadlu nebo filmu by se ale vrátil rád. Jenže to nyní nevidí moc reálně. Muselo by se sejít mnoho náhod, aby to bylo možné.

Nikdo ho neviděl hrát několik let, proto ho nyní těžko někdo pozve na konkurz. Herec svůj volný čas nejraději tráví v tichu při rybaření nebo na horách. Herecký talent si tak oživí jen jednou za rok při představení Krkonošských pohádek s amatérským souborem. Kala je šťastně ženatý a bezdětný.