Plísně jsou schopné usadit se kdekoliv. Na potravinách, nábytku, v textilu, ale především na zdech. Tam vytvářejí stále se zvětšující „květy“ a pokud je včas nezničíte, budou se jejich spóry rychle množit dál.

Jak postupovat při likvidaci plísní

Nejprve všechny plochy důkladně umyjte běžnými čistícími přípravky (saponáty, mýdlem). Prádlo a tkaniny vyperte a vyvařte. Nezapomeňte vyhodit všechny potraviny, napadané plísní. Stále také větrejte – cirkulace vzduchu pomůže spóry plísní dostat z domu.

Potom můžete začít s aplikací desinfekčních prostředků. Vyrostlé viditelné plísně na předmětech otřete tkaninou namočenou do dezinfekčního přípravku nebo je natřete štětkou a potom je opláchněte čistou vodou. Plísně na zdi postřikujte ručními mechanickými rozprašovači z bezprostřední blízkosti (cca 5 cm).

Větší plochy je vhodné překrýt jemnou tkaninou (gáza, mul), namočenou v dezinfekčním přípravku a stříkat potom na ni. Zabráníte tak šíření spór plísní do ovzduší. Při ošetření povrchů nerozprašujte dezinfekční přípravky volně do vzduchu!

Jak správně odčerpat vodu ze zaplaveného domu?

Jak správně odčerpat vodu ze zaplaveného domu?

Dostala se vám záplavová voda až do domu? Poradíme vám, jak správně postupovat, aby váš dům utrpěl co nejméně škod.celý článek

Vysoušíte dům po povodni? BLESK.CZ vám poradí!

Vysoušíte dům po povodni? BLESK.CZ vám poradí!

Vlhko ve vzduchu i ve zdech. Tak vypadá dům po záplavach. Jak ho správně vysušit?celý článek

Pro dezinfekci porézních stavebních materiálů (omítky, kámen, pórobeton apod.) není vhodné používat prostředky na bázi chlornanů, jako je například běžné Savo. Do pórů totiž vnášejí vodou rozpustné soli, které zvyšují vlhkost zdiva. Tyto prostředky jsou ale naopak vhodné pro ošetření keramických dlaždic a obkladů. Plísně likvidujte zásadně jen dezinfekčními prostředky. Nikdy je neodstraňujte smetáním nebo dokonce vysáváním! Jen byste jim pomohli k dalšímu rychlému šíření jemných spór!

Jaké desinfekční prostředky doporučují odborníci?

Stěny, zdi: Dosilin S, Fungispray, Mikasept CN, Pufas, Savo proti plísním plus

Podlahy: Dosilin S, Lautercid, Mikasept KAS, Orthosept P, Pro Cura S,  Sanitase

Nábytek, zařízení: Dosilin, Biostab 21 F

Zdroj: Státní zdravotní ústav