Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Troubky pod vodou! Jako před 13 lety

Autor: ČTK, pes, Pavel Ryšlink - 
18. května 2010
12:42

Po třinácti letech museli znovu opustit své domovy. Do Troubek na Přerovsku, které v roce 1997 povodně takřka vymazaly z mapy, pobořily 300 domů a devět lidí zabily, v noci na včerejšek znovu vstoupil mokrý živel. 13 let po velké katastrově kalná ledová voda opět zaplavila prakticky celou obec.

„Je to příroda. Nepočítali jsme ale s tím, že by to mohlo znovu přijít tak brzy,“ řekla Blesku obyvatelka Troubek Dana Vránová (61) a dodala: „Ještě že to tentokrát přišlo pozvolna. Před třinácti lety to bylo ráz naráz.“

Na rozdíl od roku 1997 byly tentokrát Troubky před divokou vodou z řeky Bečvy včas varovány. Ve tři čtvrtě na dvě v noci radnice vydala příkaz k evakuaci. Lidé odjeli či odešli k příbuzným nebo se přesunuli do výše položených míst v obci. Kolem třetí hodiny ranní začala Troubky zaplavovat voda.

Jediným suchým místem je místní hospoda

Podle informací hejtmanství voda v obci v současnosti místy dosahuje výšky až 1,3 metru. Odpoledne bylo už jediným suchým místem jen okolí hospody. V Troubkách navíc nadále hustě prší. Pokračuje evakuace obyvatel, spousta jich ale odmítá své domovy opustit. Obávají se rabování.

V pět hodin už evakuaci zajišťovali hasiči. Ti během několika hodin odvezli do výše položených sousedních obcí na dvě stě lidí. Zachránit se podařilo i domácí a hospodářská zvířata. Kolem deváté hodiny ráno byly prakticky celé Troubky pod vodou. Hladina Bečvy v obci dosahovala až do výšky 1,3 metru.

„Povodí Moravy očekává, že pokles hladiny bude bohužel jen velmi pozvolný, protože okolní krajina zadržuje velké množství vody,“ řekl mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger.

"Na polích jsou tady obrovské laguny, ze kterých pořád přitéká voda a postupně natéká do obce," řekl Brázda. Zatopený je i městský úřad, kde sídlí štáb organizující evakuaci. Jedním z mála suchých míst je silnice vedoucí do Tovačova. Kulminace by měla podle odborníků nastat během úterního odpoledne. Povodí Moravy očekává, že pokles hladiny bude jen velmi pozvolný, protože okolní krajina zadržuje velké množství vody.

Strach z rabování
Radnice obyvatele vyzvala k dobrovolné evakuaci po půlnoci. Lidé často nechtějí opustit svoje domovy, protože se bojí rabování. Kdy by měla evakuace skončit, zatím podle Brázdy není možné říct. "Záleží na tom, jak dlouho nám tady bude ještě Bečva stoupat," dodal starosta. Autobusy v noci obyvatele Troubek převážely do sportovní haly v sousedním Tovačově a do školy v Oplocanech, kde jim pomáhá psycholog.

V Troubkách nyní působí především hasiči řídící záchranné práce a policisté, kteří hlídají opuštěné domy. "Krajská bezpečnostní rada koordinuje pomoc občanům, pro které zajistí zásobování potravinami. Armáda byla požádána o postavení velkých vytápěných stanů pro obyvatele i hasiče. Krajský úřad dnes ráno sestavil tým, který bude mapovat škody kvůli sestavování požadavků na pomoc od státu," řekl mluvčí hejtmanství Ivo Heger.


anelam ( 19. května 2010 11:02 )

Taky zdravím Složíme zbraně?Bylo mně smutno Dnes se nemůžu dostat na diskuzi VOLBY 2010-vždy mě tam naskočí -diskut.-krakonoš 800 a já se nemůžu přihlásit-mají to nějak zasukovaný-když napíši př.a odešlu tak to vše zmizí a oběví se úplně jiný článek.

9030 ( 18. května 2010 23:50 )

Kolikrát už tě spláchla voda a ty si nepochopila, že je to varování před volbou oranzovorudejch vší. teď snad budeš mít jiné starosti a volit tu sebranku nepůjdeš. Znáš tu o těch božích mlýnech. Nech tuhle republiku volně dýchat bez oranžovorudého vředu. Aby to příště nešlo všechno cugrunt

derek ( 18. května 2010 23:09 )

a politici si prachy na protipovodnové zabrany rozkradli no co se dá dělat. Chce to změnu.

derek ( 18. května 2010 23:02 )

Pravda celkem

mrum ( 18. května 2010 22:56 )

Další blbeček, kterej pak do toho 4. patra vyleze a zdechne, až mu barák podemele voda....

Zobrazit celou diskusi