Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Povodně: Bohumín čeká kritický den

Autor: Ivana Žáková - 
18. května 2010
10:57

Řeka Odra v Bohumíně se změnila v běsnící vodní živel a začíná zase stoupat. Zpětně vzdouvat a rozlévat se začínají malé vodní toky, které postupně zaplavují město. Od centra jsou prakticky odříznuty všechny městské části. Voda zaplavuje i rozvodnu a hrozí, že celý Bohumín zůstane bez elektrického proudu.

Voda zapalvuje rozvodnu

Situace v Bohumíně je zejména kritická kvůli rozvodně elektřiny u drátovenského podjezdu v Pudlově, kterou zaplavuje voda ze všech stran. Hasiči, strážníci i policisté ji brání zuby nehty a utěsnili ji jílem, struskou a 400 pytly s pískem. Hladinu vody drží na hraně pomocí pěti čerpadel. Odčerpaná voda se ale tlačí zpět zespodu.

Hasiči nedokáží odhadnout, jak dlouho se jim podaří tuto poslední záchrannou situaci ještě udržet. V případě výpadku elektřiny zůstanou rodiny bydlící od pátého patra nahoru ve věžových domech v centru Bohumína taktéž bez vody.

Evakuují lidi i zvířata

Během noci zůstala pod vodou celá Vrbice, Pudlov, Šunychl, stejně tak i místní části Kopytov a Nová Ves. Nejkritičtější situace je ve Vrbici, kde se prorvaly břehy místní stružky a rozlelo se Vrbické jezero. „Desítky lidí, vesměs rodiny s dětmi jsme evakuovali na zimní stadion. Invalidní a starší lidi jsme ubytovali do domova důchodců a na penziony,“ řekla Blesku mluvčí Bohumína Lucie Balcarová. Evakuován byl i Dům s pečovatelskou službou.
V Pudlově stačili hasiči zachránit 70 zvířat ze statku Marcelových. Dobytek převezli na statek Kočendovec v Záblatí. Voda se už tlačí směrem do Nového Bohumína. Situace se dramatizuje také v Šunychlu. Stružka začíná přetékat přes protipovodňové hráze, zaplavuje Šunychl a míří přes zahrádkářskou kolonii také ke Koperníkově ulici v lokalitě za parkem Petra Bezruče v centru města.

Uzavřen je už také vjezd od nemocnice, kde byli všichni pacienti evakuováni, do Starého Bohumína. Křižovatku už zalila voda z místního potoka Bajcůvka. Všechny mosty a vyvýšená místa v Bohumíně zaplňují zaparkovaná auta.

Pro Bohumín peče chleba Rychvald
Lidé v Bohumíně zkupují potraviny, zejména chleba, a obávají se nejhoršího. Pekárna Na Růžku v Novém Bohumíně zatím peče, dokud bude elektrický proud. Na pokyn starosty sousedního města Rychvaldu peče tamní pekárna speciální příděl chleba pro Bohumín. Krizový štáb jej bude distribuovat k evakuovaným lidem a hasičům. Kuchyně na Masarykově základní škole připravuje pro záchranáře a evakuované lidi guláš. Základní škola ČSA vaří čaj a polévku děti a jejich rodiče evakuované z lokality Na Loukách, kteří přečkali krušnou noc na zimním stadioně.

Školy a podniky se zavřely

Všechny základní i mateřské školy jsou uzavřeny.   Ředitel Gymnázia Františka Živného vyhlásil na úterý a středu pro všechny nematurující žáky ředitelské volno. Stejně tak Ředitelka Střední školy Bohumín. Vyklízí se i městská knihovna v Novém Bohumíně. Do vyšších pater dobrovolníci přes noc vynesli 20 tisíc svazků a nábytek.

Voda ohrožuje všechny místní podniky, většina z nich už uzavřela provoz. Bochemii ohrožuje Bohumínská stružka. Výrobky a suroviny pracovníci stihli přemístit do vyvýšených míst. V podniku bez přestávky probíhá odčerpávání vody. Na stoletou vodu se připravují i další průmyslové podniky. ŽDB Group zastavila provoz na většině závodů. Provoz omezil také Bonatrans. Podniky přesunuly suroviny, výrobky a strojní vybavení, u kterého to bylo možné, do vyšších míst.

Hladina Odry stoupá

Srážky by měly dnes opět zesilovat. V Beskydech a jejich nejbližším okolí spadne z úterý na středu 20 až 70 mm srážek. V dalších oblastech od 5 do 30 mm. Zvýší hladiny nejen menších toků v Bohumíně, ale zejména řeky Odry. Průtok Odry v Bohumíně se během noci na středu očekává na úrovni 1100 až 1200 m3.s-1. Přitom běžný průtok je  113 m3.s-1.   Přehrady už jsou naplněné. Vypouštění vody z přehrad narůstá o zhruba 10 kubíků za hodinu. Z Šance vytéká 76 kubíků vody za sekundu, což se právě projeví na zvýšení hladiny Odry.

Krizový štáb Bohumína proto zprovoznil další dvě krizové linky. V případně výpadku elektřiny či internetu převezmou pohotovost mobilní linky 737 596 092 a 732 596 092.

Zobrazit celou diskusi