Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

ONLINE z povodní: Rabování, demolice, bezmoc a slzy

Autor: ČTK, Ivana Žáková, oj, šim, op, rvs, sč, jos - 
19. května 2010
18:13

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME: Ničivá povodeň, která v pondělí zasáhla celou Moravu, neustupuje. Některé řeky stále stoupají. Obec Troubky, symbol ničivé povodně z roku 1997, je z 90 procent opět zaplavená vodou. V Ostravě chtěla skupina lidí rabovat.

ZASÁHLY VÁM DO ŽIVOTA POVODNĚ?
Týkají se povodně i vás? Chcete se podělit o fotografie, příběhy nebo video? Ozvěte se na 724014586 a nebo na online@blesk.cz

ONLINE - Středa 19. května 2010

22:55 - Energetici na Moravě dnes večer odvolali povodňový kalamitní stav, který tři dny platil v celém Moravskoslezském kraji a na Vsetínsku. Předběžné náklady na odstranění škod odhadl ČEZ na zhruba deset milionů korun. Bez elektřiny zůstávají v regionu jen stovky domácností hlavně v Bohumíně na Karvinsku a Troubkách na Přerovsku.

20:01 - Moravskoslezském kraji se podmáčené svahy sesunuly na dalších několika místech, počet sesuvů tak k 19:00 vzrostl na celkových deset. Kraj však očekává, že jejich množství bude ještě narůstat. Nově mají problémy například Kunčice pod Ondřejníkem, Fryčovice a Vendryně na Frýdecko-Místecku a Karviná. Ve většině lokalit mohou být sesuvy ohroženy nemovitosti, jejich přesný počet však zatím není známý.

19:08
- Obyvatelé některých obcí na jihu Moravy s obavami sledují, jak jde za neustálého deště nahoru hladina řeky Moravy na jejím dolním toku a některých jejích přítoků. Toky na některých místech vystoupily z břehů a vytvořily velké laguny. Mezi Kosticemi a Tvrdonicemi na Břeclavsku se před 18:00 protrhla sypaná hráz a voda tam začala téct do polí. Obydlí obyvatel však nejsou ohrožena.

18:13 -
V Moravskoslezském kraji zůstává nadále kvůli povodním uzavřeno asi 15 úseků silnic. Nové problémy na silnicích začaly způsobovat sesuvy půdy, kvůli kterým policisté uzavřeli tři úseky na Frýdecko-Místecku. Na Opavsku zase hrozí vývraty stromů na komunikace v lesních úsecích. Železniční tratě jsou již v provozu všechny.

17:23 - Státní podpora by podle prezidenta Václava Klause neměla směřovat na domy, které jsou na nejrizikovějších místech a opakovaně je poškozují povodně. Klaus to v Praze řekl novinářům. "Jakákoliv státní podpora na dostavbu a opravy domů by se měla dávat také ve vazbě na to, jestli dům stojí na místě, kde hrozí, že povodeň bude každý třetí rok, nebo ne. Velmi bych se přimlouval, aby peníze byly využity na poposunutí se o pět, deset metrů ve vesnici výše," řekl.

16:28 - Řeka Morava ve Zlínském kraji klesá, dle povodí již kulminovala. Prognóza pro Otrokovice, Uherské Hradiště, Uherský Ostroh i Veselí nad Moravou je prý příznivá.

15:08 - Pojišťovny odhadly, že následkem záplav klienti k pondělku nahlásí 3200 škod za celkem 320 milionů Kč. Škody ale každým dnem raketově rostou.

14:02 - V Bukovci na Jablunkovsku, Havířově na Karvinsku a Dolních Domaslavicích nad přehradou Žermanice na Frýdecko-Místecku se sesunuly podmáčené svahy. Celkem byli evakuováni obyvatelé šesti rodinných domů. Tři z nich, v Dolních Domaslavicích, jsou natolik popraskané, že jim zřejmě hrozí demolice.

13:24 - V Karviné je nadále kvůli velké vodě vážná situace v některých městských částech. Zhruba 400 lidí je odříznutých od centra města. Pracovníci Červeného kříže se snaží lidem v postižených oblastech pomoci.

13:18 - V Bukovci na Jablunkovsku a Havířově na Karvinsku se sesunuly podmáčené svahy. Nikdo nebyl zraněn. Sesuv i hrozí v Dolních Domaslavicích.

13:00 - Asi 80letý muž spadl do vody u řeky Olše v Karviné. Strážníkům se ho podařilo vytáhnout a zachránit. Sanitka muže odvezla do místní nemocnice.

11:50 - Břeh Panenského potoka v obci Kvasice na Kroměřížsku byl odstřelen. Akci řídil střelmistr Martin Červenka: "Lidé to zkoušeli prorazit ručně, dělali na tom celou noc, ale kvůli kořenům to nešlo. My to zvládli za hodinu pomocí trhaviny," popsal postup hasičů Červenka. Voda se nyní vyleje do lužních lesů a v obci bude zachráněn sportovní areál, na kterém při povodni v roce 1997 byly tři metry vody.

562722:gallery:true:true

11:02 - Řeka Morava bude svém dolním toku kulminovat ve čtvrtek. Vysoké průtoky odpovídající třetímu a tedy nejvyššímu povodňovému stupni, znamenajícímu ohrožení, potrvají několik dní. "Ze současných podkladů vyplývá, že evakuace nebude nutná," řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek. Průtoky budou odpovídat padesátileté až stoleté vodě. Voda by neměla vtrhnout do ohrožených obcí. Maximálně by podle hejtmana mohly být zaplaveny sklepy v domech na okrajích obcí.

10:08 - Stovky domácností z Přerovska jsou nadále kvůli rozvodněné Bečvě bez elektřiny. Obnovení dodávek by se mohly dočkat dnes v podvečer. Záleží to však na tom, jak rychle voda v zaplavených lokalitách opadne. Obyvatelé Přerova, kteří jsou napojeni na místní teplárnu, se navíc musejí obejít bez dodávek tepla a teplé vody.

10:01 - V celém Moravskoslezském kraji a na Vsetínsku nadále trvá kalamitní stav vyhlášený energetiky v pondělí. Bez elektřiny je v regionu asi 1200 domácností, což je o tisícovku méně než v úterý večer. Všechny poruchy na vysokém napětí se energetikům již podařilo odstranit, nadále trvají poruchy na nízkém napětí.

9:26 - Nad územím České republiky téměř neprší. Pouze v Krkonoších drobně mrholí.

9:01 - Hasiči v Olomouckém a Moravskoslezském kraji ukončili záchranné práce a pokračují práce likvidační. Zlínský kraj má k dispozici 300 kusů vysoušečů ze zásob Hasičského záchranného sboru ČR, kraj Olomoucký 200 kusů.

8:33 - Starosta obce Kvasice na Kroměřížsku požádal o odstřelení valu na Panenském potoce. Pokud by se val protrhl, hrozí zatopení obce. Policejní vrtulník by měl hasiče a střelmistra dopravit z Brna do Kvasic kolem 10 hodiny dopoledne. Povolení k odstřelu vydala protipovodňová komise. Voda by se měla rozlít do okolních lesů a luk. Blesk.cz má v místě reportéra, přineseme fotografie a další informace.

8:02 - V Bohumíně vyhlášen stav nebezpečí. Stav nebezpečí vyhlásil v Bohumíně v úterý večer hejtman Moravskoslezského kraje Josef Palas. Požádal o něj krizový štáb města ohledně uzší spolupráce v rámci pomoci. „Neznamená to však, že by se na Bohumín valila povodňová vlna, jak se mnozí domnívají.Vyhlášení stavu nebezpečí umožní městu ještě užší spolupráci s krajem a krajským úřadem,“ vysvětlila Blesku mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.


ONLINE - Úterý 18. května 2010

23:30 - V Moravskoslezském kraji platí kvůli záplavám stav nebezpečí v 13 obcích a jejich správních územích. Původně kraj uvažoval o dvou. Trvá do 17.června.

22:15 - Bez proudu zůstává v Moravskoslezském kraji a na Vsetínsku přes 2200 domácností.Odpoledne to bylo 7000. Trvá kalamitní stav vyhlášený v pondělí.

20:28 - Olomoucký kraj požádá ve středu ministerstvo financí o 15 milionů korun na odstraňování následků povodní, rozhodla dnes bezpečnostní rada kraje.

19:37 - Voda v zaplavené obci Troubky na Přerovsku od dnešního odpoledne klesá, podle místostarostky Vladimíry Hanzlíkové se hladina na některých místech snížila až o půl metru. Zhruba 500 obyvatel zaplavené obce využilo možnosti evakuace. Ve vesnici zůstala asi tisícovka lidí, obecní úřad jim nabízí rozvoz balené vody a potravin.

19:03 - Hladina řeky Moravy na dolním toku jde stále nahoru poté, co byl v pondělí vyhlášen třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku.

18:34 - Lidé z povodněmi nejhůře postiženého ostravského obvodu Slezská Ostrava, kteří museli opustit domovy, by se mohli vrátit zpět na přelomu týdne.

17:51 - Situace ve většině měst na Přerovsku, které ohrožuje rozvodněná Bečva, se dnes stabilizovala. Naopak v Kojetíně se stav zhoršil, voda z řeky Moravy, do které se Bečva vlévá, se ve městě dostala do několika domů. Nejhorší situace je v obci Troubky, kvůli povodním jsou její obyvatelé postupně evakuováni.

16:44 - Moravskoslezský hejtman vyhlásí od dnešních 21:30 kvůli povodním v kraji stav nebezpečí, který bude platit pro Bohumín, Karvinou a jejich okolí. Situace v těchto oblastech je nadále kritická, řekl hejtman Jaroslav Palas. Není vyloučeno, že stav nebezpečí by mohl být vyhlášen i v jiných oblastech.

16:16 – Přestože jižní Morava zřejmě během dvou následujících dnů stoleté vodě odolá, hejtman Michal Hašek dnes dopoledne zveřejnil telefonní číslo krizové povodňové linky: 541 658 821. A odpoledne vyrazil do terénu na Břeclavsko. Právě tam v Lanžhotě stoupá hladina řeky Moravy: k 15.hodině vykazovala výšku 534 cm. Ve Strážnici na Hodonínsku stejný tok poskočil za hodinu o centimetr: v 15.00 byl na úrovni 696 cm.

14:46 – Na jižní Moravu teče stoletá voda ze srážek, které podle šéfa Povodí Moravy Libora Dostála spadly v Beskydech. A řeka Morava kvůli tomu pořád stoupá. Ve 14 hodin byla její hladina ve Strážnici na Hodonínsku ve výšce 695 cm a v Lanžhotě na Břeclavsku 531 cm. V Rohatci na Hodonínsku voda z řeky Moravy zalila dětské hřiště a pozemky s přístřeškem a maringotkou.

14:44
- Tři lidé se snažili v pondělí v Ostravě vloupat do částečně zatopeného objektu. Policie všechny díky oznámení občanů na místě zadržela. Snažili se ukrást jízdní kola.

13:43 - Ve státním rozpočtu je na povodně a podobné krizové situace vyčleněno v kapitole Všeobecná pokladní správa 100 milionů korun. Vláda má případně také k dispozici 3,65 miliardy korun ve vládní rozpočtové rezervě.

12:45 - Stav hrází na jihu Moravy monitorují podle hejtmana Michala Haška policejní vrtulníky. Hráz řeky Moravy v hodonínské lokalitě Nesyt i dnes zpevňují hasiči. „Asi sto třicet profesionálních a dobrovolných hasičů ze 17 požárních jednotek z Hodonínska dnes od rána pokračuje ve zpevňování dalších zhruba 150 metrů hráze. Zpevňování hráze vrstvou geotextílie zatížené pytli s pískem ztěžuje složitý přístup i stoupající voda, která zaplavuje okolí,“ hlásil přímo z místa pro Blesk.cz mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

12:40 – Řeka Morava stoupá. V Lanžhotě na Břeclavsku se její hladina zvedla za čtyři hodiny o 11 cm. Zatímco v 8 hodin byla na úrovni 516 cm, v poledne už to bylo 527 cm. Pomaleji stoupá tentýž tok ve Strážnici na Hodonínsku, kde mapa hydrologů ukazovala ve 12 hodin 696 cm. Je tedy téměř jisté, že sedmimetrová hranice dnes padne.

12:35 – Stoletá voda na jihu Moravy nejspíš zasáhne okolí Moravského Písku na Hodonínsku. V případě, že se řeka Morava rozlije, může zítra dojít k uzavření silnice mezi Moravským Pískem a Uherským Ostrohem. „V Moravském Písku jsou ale připraveni hasiči smontovat a postavit mobilní protipovodňovou zábranu do 25 minut. Tato zábrana ochrání obec před vodou,“ ujistil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

12:27 – Jižní Morava čeká na příval stoleté vody a je na ni podle vodohospodářů připravena. „Průtoky na řece Moravě se pohybují kolem 830 kubíků za vteřinu. Majetek ani životy obyvatel však nebudou ohroženy. Očekáváme rozliv na poldru Soutok u Skařinské hráze v Hodoníně. Poldr se zaplní nejprve vodou z řeky Kyjovky. Největší nápor vody bude ve středu, protržení hrází však neočekáváme,“ upřesnil pro Blesk.cz generální ředitel Povodí Moravy Libor Dostál.

11:50 - Stav ohrožení platí například na Moravě v Kroměříži, Strážnici a v Lanžhotě, na Odře v Bohumíně a na Olši v Českém Těšíně. Na osmi dalších místech vodohospodáři hlásí druhý povodňový stupeň. Tisíce domácností je kvůli velké vodě i bez energie, problémy jsou i na železnici.

11:32 - Hladiny rozvodněných řek na Moravě kolísají, jejich dolní části budou ale podle meteorologů ještě stoupat. Moravskoslezský hejtman kvůli povodním proto vyhlásí od dnešních 21:30 i stav nebezpečí, který bude platit pro Bohumín, Karvinou a jejich okolí.

10:49
- Město Karviná je pro řidiče automobilů dostupnější, stále ale platí uzavírka směrem na Český Těšín. Sto pacientů, kteří museli být v pondělí evakuováni z lázní Darkov, se do nich v současné době vrací.

10:15 - Stoupající voda ohrožuje důležitou rozvodnu elektřiny v Bohumíně na Karvinsku. Velká část města, kde žije 23.000 lidí, by jejím odpojením přišla o energii. V současné době stále rozvodna funguje. Dokud bude pro hasiče i pracovníky ČEZ bezpečná, budou ji držet co nejdéle v provozu. "Situace je momentálně stabilní. Máme 20 centimetrů rezervu, zatím se držíme," uvedla před 10:00 mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová.


10:00
- Hladiny rozvodněných řek v Moravskoslezském kraji v noci mírně klesly, od ranních hodin některé opět stoupají. K 9:00 platil třetí povodňový stupeň na 12 místech. Nejvýrazněji stoupá hladina řeky Olše, na Českotěšínsku od 4:00 o více než půl metru. Pršet by mělo do středy, podle předpovědi má v kraji během dne spadnout až 70 milimetrů srážek. Podle Povodí Odry zatím není jasné, kam až mohou hladiny řek vystoupat.

9:24 – Velká voda z řeky Moravy ohrožuje Rohatec na Hodonínsku, kde záplavy poničily domy už v roce 1997. 27 dobrovolných hasičů tam od pondělního odpoledne stavělo hráze z písku na ochranu domů v ulici Baráky. Do dnešního rána také hasiči podle mluvčího Jaroslava Haida pokládali 1200 pytlů s pískem, aby zpevnili 400 metrů hráze v lokalitě Nesyt v Hodoníně. Zpevnění má zabránit případnému protržení hráze, které by znamenalo přímé ohrožení obce Mikulčice včetně národního kulturního památníku.



9:16
- Řeka Morava v Kroměříži, Hodoníně a Strážnici by měla kulminovat v úterý večer.

9:14 - Předpověď počasí není příznivá. Po celý den bude na území východní Moravy a Slezska pršet. Mělo by spadnout až 50 mm srážek. Pršet má nejméně až do úterní půlnoci.

8:56 – Řeka Morava se dnes ve Strážnici na Hodonínsku drží už tři hodiny na stejné úrovni. V 5 hodin ráno dosahovala hladina výšky 694 cm a stejný údaj hlásila mapa na internetu i v 8 hodin. Stejná řeka ale stoupá v Lanžhotě na Břeclavsku: v 5.00 tam byla hladina Moravy na 512 cm, o dvě hodiny později už hydrologové naměřili 515 cm a v 8.00 ještě o jeden centimetr víc.

8:04 - Na velkou vodu se naopak připravuje Kojetín. Ten bude ohrožovat voda, která se požene z Troubek.

8:03 - Situace na Hranicku a Přerovsku se uklidňuje. Voda se vrací do svého koryta, postupně opadává. Lidé budou moci brzy začít sčítat škody.

8:02 - Troubky jsou zaplavené již z 90 procent. V některých místech je v ulicích až metr vody. Obyvatelé jsou evakuováni autobusy. Mnozí ale ve svých domech stále zůstávají.

8:01 - Záplavy komplikují na několika místech dopravu na železnici. Vlaky nejezní například mezi Bohumínem a městem Chalupki v Polsku, či mezi Ostravou Svinovem a Polankou nad Odrou. Tato výluka zpožďuje spoje na hlavním tahu na Prahu. Provoz byl zastaven i na železnici spojující region se Slovenskem.

7:48 - Teplárnu v Přerově zaplavila voda z rozvodněné Bečvy, je mimo provoz. Kvůli povodním jsou na Přerovsku zřejmě stovky domácností bez elektřiny.

7:43 - Podle informací Českého hydromeorologického ústavu je nyní 3. stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, platí na 16 místech moravských a slezských řek.

7:23 - Voda ohrožuje důležitou rozvodnu elektřiny v Bohumíně na Karvinsku, kde žije 23.000 lidí. "Ke trafostanici se ze všech stran blíží voda. Pokud se nám ji nepodaří uchránit, bude celé město bez elektřiny. To by zastavilo čerpání vody ze zaplavených prostor. Bude to boj. Budeme bojovat o každý centimetr," řekla mluvčí města Lucie Balcarová. K rozvodně voda prosakuje přes improvizované hráze z pytlů s pískem.

6:00 - Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, platí dnes ráno na třech řekách ve Zlínském kraji, a to na Bystřici u přehrady Bystřička na Vsetínsku a také na řece Moravě ve Spytihněvi nedaleko Uherského Hradiště a v Kroměříži.

5:56 - V Moravskoslezském kraji hladiny rozvodněných řek během noci mírně klesly, nyní opět stoupají. Podle Povodí Odry zatím není jasné, kam až mohou vystoupat. Pršet má do středy a podle předpovědi počasí má v regionu během dne spadnout až 70 milimetrů srážek.


5:52Obec Troubky na Přerovsku, symbol povodní z roku 1997, je ze 70 procent zaplavená vodou z rozvodněné řeky Bečvy. Lidé jsou postupně evakuováni. Starosta Troubek Radek Brázda odhadl, že evakuace může trvat i několik hodin. Na pomoc hasičům míří armáda. Výška hladiny zatím není tak vysoká jako při tragické povodni před 13 lety, situace je ale velmi podobná, dodal starosta. Povodně si v Troubkách v roce 1997 vyžádaly devět obětí.


ONLINE - Pondělí 17. května 2010

22:40 Na nízkém napětí přetrvává nejvíce poruch na Krnovsku, Novojičínsku a Opavsku. Do 21:00 voda zaplavila na dvě desítky trafostanic, o pět hodin dříve jich bylo jen sedm. "Předpokládáme, že polovinu z vypnutých stanic zprovozníme do půlnoci," řekl regionální mluvčí ČEZ Jaroslav Jurča.

22:35 Nejvydatnější srážky se nadále očekávají v Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji, extrémní ohrožení platí pro Vsetínsko, Frýdecko-Místecko, Karvinsko, Novojičínsko a Ostravsko. Na jižní Moravě hrozí povodně v okresech Hodonín a Břeclav.

21:33 Ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku museli vyhlásit vodohospodáři na řece Moravě třetí a nejvyšší stupeň povodňové aktivity - ohrožení. Kapacita koryta ve Strážnici je ale údajně dostatečná a rozlivy nehrozí.

21:03 V Hodoníně se do boje se zvyšujícím se průtokem v řece Moravě pustilo večer 140 hasičů. Jejich úkolem je zpevnit 400 metrů hráze na jejím břehu. Protržení hráze by mohlo ohrozit nedaleké velkomoravské hradiště Valy u Mikulčic, které by mělo být v budoucnu navrženo na zápis mezi památky UNESCO.

20:45 První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, platí na řece Dyji v Ladné u Břeclavi. I tam je ale zatím situace klidná. Vzhledem k tomu, že na Dyji jsou průtoky stabilní, měla by tam jít hladina v nejbližších hodinách dolů.

20:31 Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík vyhlásil na doporučení bezpečnostní rady kraje stav nebezpečí na Hranicku a Přerovsku. To mu umožňuje sáhnout k mimořádným opatřením. "Hejtman například může uložit fyzickým i právnickým osobám pracovní výpomoc a povinnost poskytnout věcné prostředky a nařídit provádění stavebních prací a terénních úprav s cílem odvrátit případná nebezpečí," sdělil mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger.

20:05 Pět moravskoslezských přehrad je plných. Kvůli silnému dešti se naplnil, voda nyní odtéká bezpečnostním přelivem.

Aktuální informace o povodňových stavech

Speciální povodňová skupina vznikla i na Facebooku

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Z Hranic do Valašského Meziříčí – Uzavřena důležitá komunikace spojující Moravu se Slovenskem

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lucy25 ( 19. května 2010 08:35 )

jasně a zase blbý národe buď solidární a sol...už nás tam hodně serete vy na vrchu.Všechny peníze se prošustrovaly, žádné protipovodňové opatření(teda pokud se nebudem bavit o akčních bariérách v Praze po roce 2002) zase je tady stejný scénář a zase máme posílat.Váš neprůhledný systém pošli DMS apod. když pomáhat tak ano, ale ne přes operátory, kteří si trapně berou peníze ze všeho a přes lidi, kteří se sami nejprve napakují a až potom někam dají....Těch peněz co se vrazily do předvolebních kampaní je velice škoda, mohly se hodit tam, kde je to skutečně potřeba a ne na ty vaše rádoby machry kdo je lepší a kdo je větší idiot! To jste tam všichni.Na co má jít člověk volit? Pořád to stejné-prasata se pakují a vy holoto žebrácká plať!!! Hnus toto.

eifel198 ( 19. května 2010 08:11 )

Problém Hané je to, že jsme na rovině a chrání nás hráze, je logické, že každa dědina se svou vahou propadá a to i Troubky, prasklá hráz zaplavila jenom pole vedoucí k dědině a pak vlastí obec. Stejného osudu se obávají i Lobodice ležící kousek po toku od Troubek, a ty navíc mají problém v tom, že leží za soutokem Moravy a Bečvy a kryjí je také pouze hráze, od nich pak pokračuje Morav ana Kojetín a jih Moravy.

adam55 ( 19. května 2010 00:50 )

Nejhorší jsou dementi, kteří plkaj hovadiny, aniž by znali pravdu. Já jsem v Praze přišel o všechno a nedostal jsem ani kačku. Jenom takovejma kecama provokuješ tobě podobný jednozávity k hádkám.

adam55 ( 19. května 2010 00:37 )

lumi76 ( 18. května 2010 21:54 )

kde jsou za těch 13 let ty vybrané peníze na povodně a sliby, že se opraví a zpevní hráze jako např. v Troubkách, kdyby se něco udělalo, tak by se nemusela protrhnout na stejném místě jako před 13 lety...ale to by se ty peníze nesměly rozkrást, teď bych všechny účty za povodně poslala naší slavné vládě ať se starají, koryta si přehazují jak horký brambor, jen aby se tam udrželi a to nemluvím o tom jak někteří mění strany, posílají složenky a dělají jako kdyby se jich to v minulosti netýkalo...

Zobrazit celou diskusi