16. května 2010 • 15:56

Závod F1 v Monaku ovládl Webber z Red Bullu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO – Vítěz kvalifikace Australan Mark Webber vyhrál Velkou cenu Monaka, šestý závod mistrovství světa vozů formule 1. Úspěch vozů Red Bull dnes umocnil druhým místem Němec Sebastian Vettel.



Vítěz kvalifikace Australan Mark Webber vyhrál Velkou cenu Monaka, šestý závod mistrovství světa vozů formule 1. Úspěch vozů Red Bull dnes umocnil druhým místem Němec Sebastian Vettel. Webber vyhrál po triumfu v Barceloně podruhé za sebou a stal se prvním australským vítězem na městském okruhu v Monte Carlu po jednapadesáti letech. Třetí skončil Polák Robert Kubica v renaultu.

Čtyřiatřicetiletého Webbera vyneslo vítězství do čela šampionátu, kde má stejně jako jeho týmový kolega 78 bodů. Dosavadní lídr Brit Jenson Button, který obhajoval loňské prvenství, kvůli poruše svého mclarenu do cíle nedojel. Stáj Red Bull si letos připsala druhý double a dostala se do vedení v Poháru konstruktérů.

"Je to absolutně neuvěřitelný pocit, bezpochyby je to nejlepší den mého života," rozplýval se Webber, kterého ani nemuselo mrzet, že dostal pokutu 2200 eur za příliš rychlou jízdu cestou na start. Bohatě to přebila skutečnost, že se v nejslavnějším závodu dostal čtvrtým vítězstvím v kariéře mezi legendy a zároveň se stal prvním Australanem v čele šampionátu od dob Alana Jonese, který vedl pořadí v roce 1981.




Čtvrtý skončil Brazilec Felipe Massa (Ferrari) před Britem Lewisem Hamiltonem. Mistr světa z roku 2008 dostal od mechaniků McLarenu v polovině závodu pokyn, aby šetřil brzdy a příliš se mu to nelíbilo. "Co to má sakra znamenat? Chcete šetřit auto, nebo abych závodil?" rozčiloval se předloňský vítěz monackého závodu do vysílačky.

Skvělý výkon předvedl Fernando Alonso ze Španělska, který kvůli havárii v tréninku a absenci v kvalifikaci startoval poslední z boxové uličky. Dvojnásobný vítěz závodu se i díky nehodám a defektům soupeřů a vlastní strategii dostal nakonec na bodovanou šestou pozici. Celkově je Alonso třetí s tříbodovou ztrátou na oba lídry.

Alonso původně dojel sedmý, když ho v poslední zatáčce předjel Michael Schumacher. Traťovým komisařům se však manévr sedminásobného mistra světa nelíbil, protože v tu chvíli byl na trati safety car a předjíždění bylo zakázáno. Potrestali ho proto dvacetivteřinovou ztrátou a německý pilot se propadl na dvanáctou příčku, takže skončil bez bodů.

"Nevím, že bych se něčeho dopustil, ale mohli jsme něco přehlédnout. Tým mi oznámil, že trať je volná. Proto jsem si dál zahříval pneumatiky a doufal, že ještě dostanu šanci," uvedl Schumacher. Situace se ale nezdála třeba Hamiltonovi. "Dostali jsme info, že už nikdo nesmí předjíždět. Michael byl jediný, kdo to udělal. Bude zle," předpověděl Hamilton.

Mercedes se rozhodl podat protest k odvolací komisi FIA. "Podle nás oznámení, že safety car jede pryč, znamená, že cesta je volná a může se zase závodit. Proto jsem šlápl na plyn a předjel Fernanda," uvedla jednačtyřicetiletá německá legenda.

Schumacher tak dal vzpomenout na svůj poslední start v Monaku. Před čtyřmi lety totiž ve stejné zatáčce zaparkoval se svým ferrari a znemožnil Alonsovi získat pole position. Tehdy za trest odstartoval z posledního místa.

Webber těžil z vítězství v kvalifikaci a na startu si udržel vedoucí pozici, zatímco druhý Kubica ztratil místo na úkor Vettela. "To byl klíč k druhému místu. Protože jinak se tu už předjíždět nedá a na Marka jsem stejně neměl. Dával jsem si hlavně pozor na zpětná zrcátka. Věděl jsem, že pokud neudělám chybu, Robert se přede mě už nedostane," uvedl Vettel.

Monackou idylku narušil závod F1, v něm triumfoval Webber z Red Bullu
Monackou idylku narušil závod F1, v něm triumfoval Webber z Red Bullu


Sotva se stihlo pořadí ustálit, musel na trať na pět okruhů safety car, protože hned při prvním průjezdu tunelem havaroval v rychlosti 250 km/h Němec Nico Hülkenberg s williamsem. Z vraku vozu rozbitého o svodidla vylezl nezraněn. "Něco se muselo v autě porouchat, protože prostě jelo rovně," řekl k nehodě v táhlé pravotočivé zatáčce.

Už během první zpomalovací fáze postihla porucha motoru úřadujícího mistra světa Buttona a pro obhájce vítězství a vedoucího muže průběžného pořadí závod po dvou kolech skončil. Už po startu se předtím Button propadl z osmé pozice na jedenáctou.

"Motor se už před startem trochu přehříval," komentoval to Button. Vlastní poruchu pak způsobila pomalá jízda za bezpečnostním autem, kdy se motor nestíhal chladit proudícím vzduchem. "Takže se uvařil. Musel jsem ho vypnout, aby z toho nevytekl olej na trať," líčil Button. "Kdyby nevyjel safety car, bylo by to v pohodě," litoval třicetiletý závodník.

Ve 32. kole boural také Brazilec Rubens Barrichello, a tak Williams přišel i o druhý vůz. Vinou technických problémů odpadli i Pedro de la Rosa (Sauber) a Timo Glock (Virgin). Tři kola před cílem havarovali Jarno Trulli s lotusem a Karun Čandhok ze stáje Hispania, kvůli čemuž musel počtvrté na trať safety car. Ten dojel před špalírem závodníků skoro až do cíle, tudíž na pořadí v čele už se nic nezměnilo.

Velká cena Monaka, šestý závod MS vozů formule 1 v Barceloně:
1. Webber (Austr./Red Bull) 1:50:13,355 (průměrná rychlost: 141,814 km/h), 2. Vettel (Něm./Red Bull) -0,448, 3. Kubica (Pol./Renault) -1,675, 4. Massa (Braz./Ferrari) -2,666, 5. Hamilton (Brit./McLaren) -4,363, 6. Schumacher (Něm./Mercedes) -5,712, 7. Alonso (Šp./Ferrari) -6,341, 8. Rosberg (Něm./Mercedes) -6,651, 9. Sutil (Něm./Force India) -6,970, 10. Liuzzi (It./Force India) -7,305.
Průběžné pořadí MS (po 6 z 19 závodů): 1. Webber 78 bodů, 2. Vettel 78, 3. Alonso 73, 4. Button (Brit./McLaren) 70, 5. Massa 61, 6. Kubica 59, 7. Hamilton 59, 8. Rosberg 54, 9. Schumacher 30, 10. Sutil 18.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 156, 2. Ferrari 134, 3. McLaren-Mercedes 129, 4. Mercedes 84, 5. Renault 65, 6. Force India 27.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud