Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pochod Praha-Prčice na kole? Déšť, zima a pak CÍL!

Autor: vasa - 
15. května 2010
22:54

Vysloužit si tradiční botičku za absolvování letos již 45. ročníku našeho nejslavnějšího pochodu Praha- Prčice vyžaduje odpochodovat si některou z osmnácti tras, a to minimálně v délce dvacet tři kilometrů. Existuje ale ještě jedna možnost: šlápnout do pedálů a zdolat jednu ze tří cyklotras.

Teplota kolem 10 st. Celsia a studený vítr odradily minimálně 2500 lidí od účasti v jubilejním 45. ročníku našeho nejslavnějšího pochodu Praha Prčice. Právě o tolik nadšenců letos vyrazilo na 19 pěších a čtyři cyklotrasy méně než loni. Počasí pod psa ale neodradilo Blesk a mezi 14 300 účastníky ani tentokrát nechyběl náš redaktor. Zdolal nejdelší 76 km dlouhou cyklotrasu z Prahy.

Nejhůř bylo u Neveklova

S teplým čajem a tatrankou v žaludku už mohu v cíli na prčickém náměstí zodpovědně prohlásit, že Prčice na kole, to je fakt dobrá zábava! A počasí? Mohlo být hůř, kdyby třeba pršelo. Pokud to zkusíte příští rok, vyvarujte se ale některých drobných chyb. Jako třeba když jsem já v sobotu v 9 ráno vyrazil z pražského Opatova pětatřicítkou skoro jako nadupanec na Tour de France. Po lehkém stoupání v Průhonicích jsem pak měl dojem, že se pro mě Prčice stanou pro letošek jen nesplněným snem. Takže volnější tempo, a když zbydou síly, tak zrychlit na konci. Jinak vede cyklotrasa pěknou krajinou, zvlněným terénem, který je hlavně v závěru z kopce do kopce.

Nejhorší chvíle jsem prožíval v táhlém stoupání za Neveklovem. Asi nejzábavnější na cykloprčicích je to, že se na trati potkáte s podobnými nadšenci, pokecáte, spojíte se do dočasných skupinek, hecujete se a předjíždíte jiné pelotony. Zábavné je také sledovat odpadlíky, kterým ztěžkly nohy po pivních zastávkách.

Praha Prčice na kole v číslech

Délka tratě: 76 km Čistá doba jízdy: 4 hod 30 sekund Průměrná rychlost: 19 km/hod Maximální okamžitá rychlost: 55,1 km/hod

Před cílem začal roztávat:

Jaká to byla dřina? To dobře ilustruje SMS, kterou redaktor Nedělního Blesku poslal do redakce pár kilometrů před cílem. "Tři km do cíle. Prčice nadohled. Heureka! Jsem zmrzlý jako sněhulák v Novosibirsku, ale roztávám," váš Vašek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi