Devítiletý Holanďan, který jako jediný přežil leteckou katastrofu v Libyi, leží v nemocnici v Tripolisu, kam za ním ve čtvrtek přiletěli jeho strýc a teta. O osudu jeho rodičů a bratra se mu zatím bojí říct. „Je vzhůru a komunikuje,“ řekl novinářům po návštěvě chlapce představitel holandského ministerstva zahraničí Ed Kronenburg.

Mluvil s ním i novinář

Pár minut s ním měl možnost mluvit i jeden z holandských novinářů. Když chlapec slyšel svůj jazyk, reagoval prý zpočátku velmi emotivně. Zklidnil se až když si uvědomil, že nemluví s nikým z příbuzných. „Jmenuji se Ruben a žiji v Holandsku. Je mi celkem dobře, jen mě hrozně bolí nohy,“ řekl chlapec novinářům. „Ležím v nemocnici, vůbec nevím jak jsem se sem dostal,“ dodal.

Ruben byl s rodiči na safari v Jihoafrické republice. Jako jediný ze 103 lidí přežil havárii letadla, které se ve středu zřítilo mimo přistávací dráhu. Chlapce našli záchranáři připoutaného k sedadlu, které bylo odmrštěné stovky metrů od trupu letadla. Podle lékařů byl napůl v bezvědomí a nereagoval na podněty.