Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ivan Rusina (46): Svůj život si teď zachraňuji sám!

Velkou oporou je pro Ivana Rusinu jeho manželka Leontýna
Velkou oporou je pro Ivana Rusinu jeho manželka Leontýna  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: Jana Ulrichová - 
13. května 2010
06:55

Ivan Rusina (46) z Obory na Lounsku je smutným příkladem toho, s čím musí bojovat těžce nemocný člověk, když v jeho okolí zruší nemocnici. Muž, který trpí plicní hypertenzí, přišel totiž zavřením nemocnice o jistotu velmi specifické první pomoci.

A protože mu nikdo nepodal pomocnou ruku, musel, aby vůbec přežil své časté záchvaty, jednat sám...

Ivan Rusina byl opravdu v zoufalé situaci. V lounské nemocnici o něm ale věděli vše, a pokud zkolaboval, uměli mu pomoci. A najednou tato nemocnice, jeho záchranný bod, zmizela. Nezbylo mu tedy než si sám vyjednat pomoc v nemocnici ve Slaném. Teď jen doufá, že až zkolabuje, dovezou ho záchranáři právě tam.

V nemocnici, kde by ho neznali, mu totiž nemusí správně pomoci. Hrozí také, že by ho mohli odpojit od podkožně zavedené infuzní pumpy, která mu do těla 24 hodin dávkuje lék. Obsluhovat ji smí jen lékaři v Praze, on a jeho žena. Ta, když zkolaboval, vyjela okamžitě za ním do lounské nemocnice s náhradním lékem do pumpy a baterkami.

„V bezvědomí Ivan není schopen záchranářům říct, že má v lednici náhradní lék, na kterém závisí jeho život. Proto jsem hned sedala do auta a do půl hodiny jsem byla za ním ve špitále se vším potřebným,“ řekla jeho žena Leontýna. „Když zkolabuje ve chvíli, kdy mu lék nebo baterky budou docházet a já s náhradními nedorazím včas, zemře,“ konstatovala.

Obvoláváním všech nemocnic v okolí a zjišťováním, kam jejího manžela odvezli, by ztratili spoustu času. Tomu chtějí předejít. „Vyjednal jsem si proto, že se mě v případě kolapsu ujmou v nemocnici ve Slaném,“ řekl. Lékaři z pražské nemocnice na Karlově náměstí, kde se léčí, instruovali slánské internisty tak, aby mu v případě kolapsu uměli poskytnout kvalifikovanou pomoc.

„Je ale otázka, zda mě tam skutečně, když bude potřeba, záchranáři dopraví. Chceme se proto pokusit domluvit i s nimi,“ dodal Ivan Rusina.

Ivana Rusinu drží při životě podkožně zavedená infuzní pumpa Ivana Rusinu drží při životě podkožně zavedená infuzní pumpa | Jana Ulrichová

Plicní hypertenze

Plicní hypertenze je onemocnění, které je způsobeno vysokým krevním tlakem v plicních cévách. To zvyšuje námahu pravé srdeční komory, která pumpuje krev přes plicní cévy do levé poloviny srdce. Celý organismus pak dostává menší množství krve, která je navíc hůře okysličená. Důsledkem je pokles krevního tlaku ve velkých cévách, slabost, únava, dušnost a závratě. Příznakem jsou také mdloby, namodralé zbarvení rtů a kůže, otoky nohou, bolest na hrudi, zrychlený tep a bušení srdce.

djaba ( 14. května 2010 21:38 )

Hlavně že na každém rohu , plakátu , reklamě osočujete pana PAROUBKA a ČSSD .Ty , kteří tu vládli s udatným Topolánkem a hlavně je jim šuma fuk obyčejný člověk oslavujete .

sirena ( 14. května 2010 06:39 )

Po sametu se nové nemocnice nestaví, alespoň o žádné nevím, jenom se zavírají. Ovšem zdravotních pojišťoven máme fůru a ty si postavily přepychové nové budovy, ale tam nám neošetří ani odřené koleno. Nikdo za tento stav nemůže, vždyť jsme si je zvolil - i poslance,senátory,starosty atd.

kane ( 13. května 2010 12:40 )

S tím já taky souhlasím,zákony jsou tak přiblblé,že se sem nastěhuje všelijaká pakáž z Afriky a Asie.Když v Lounech potkám vykrmeného Afričana,kterému ČR velkoryse poskytne azyl,tak se mi otvírá kudla v kapse.

harpie ( 13. května 2010 09:28 )

No je to tak,ale podel samolibého starosty je pžeci dostupná péče v okolních nemocnicích tak co,každý at se stará sám o sebe,to je jeho myšlení a věřte,že sám o sebe se postaral dokonale.Bohužel ukázkou hospodařenbí těchno neumětelů není jen nemocnice,ale spousta jiných rozhodnutí-koupaliště-jasi podle rčení já kámošovi a on pak mě,peníze se vyhazují za kraviny jako "posed na slepice" na rynečku kterému se každý jen směje,ale panu umělci který tento paskvil a ostudu vytvořil radnice štědře zaplatila.Navrhovala bych,aby pan starosta byl pohnán k trestní odpovědnosti za ohrožení zdraví a života obyvatel Loun,aby se musel sám finančně podílet na nákladech na dopravu nemocných do okolních nemocnic a v případě,že nebude z důvodu chybějící nemocnice někomu včas poskytnuta péče a on zemře,aby starosta byl exemplárně potrestán vyjímečným trestem.

dostojevskij ( 13. května 2010 08:59 )

Ano, plně s Vámi souhlasím. A co si nemocný sám neobvolá, tak nemá!!! nikdy jsem nezneužíval lékaře, naopak. Snažil jsem se sám postarat o nemocné ve svém okolí. Ono pořád se doprošovat, Vás tak unaví!!!! Pán není první ani poslední!!!!!!!!!! A je to moc smutné. Vojáky máme kdesi v ...., a na vlastní občany se serrrre. A Ti Vietnamci, co se chtějí podat žalobu na stát, že nedostali povolení - žeňte bičem a spakujte i ty ostatní!!!!!!!!!!! MY jsme tu doma!!!!!!!!!! Náš člověk je na 1. místě!!!!!!!!! Přeji všem pevné zdraví.

Zobrazit celou diskusi