Zájezd do Řecka, které je čtvrtou nejoblíbenější destinací Čechů, má zatím zakoupeno jen něco málo přes sto tisíc našich turistů. V předchozích letech to přitom bylo třikrát více. Větší příliv turistů si Řecko slibuje právě od zrušení letištních poplatků. Toto opatření ale neplatí všude, netýká se letiště v Aténách a Soluni. A právě v Soluni přistává hodně charterových letů z Prahy.

300

„Zrušení poplatků už platí a bude tomu tak po celou turistickou sezonu, tedy až do konce října,“ uvedl mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. „Musíme však vzít v úvahu, že v celkových taxách zájezdů jsou zahrnuty i tuzemské letištní poplatky, palivové příplatky a bezpečnostní taxy,“ dodal Papež. Podle něj by měly cestovní kanceláře začít letištní taxy vracet. Jejich výše se bude pohybovat od 150 Kč do 300 Kč, v závislosti na konkrétním letišti.

Zatím ale nikdo netuší, kolika českých turistů se bude vracení peněz týkat. „Vracení poplatků bude řešeno případ od případu,“ řekl Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Kromě zrušení letištních poplatků pak Řekové turistům slibují i to, že ceny služeb v letoviscích budou prý letos levnější.