Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Žháři z Vítkova házejí vinu jeden na druhého

Čtveřici obžalovaných k soudu přivedla ozbrojená eskorta.
 (Autor: Ivana Žáková)
Autor: pes, Ivana Žáková - 
12. května 2010
11:24

Za stejně mimořádných bezpečnostních podmínek ve středu pokračuje u Krajského soudu v Ostravě ostře sledovaný proces se čtveřicí žhářů. Obžalovaní extrémisté, kteří loni 18. dubna vhodili tři zápalné láhve do domu početné romské rodiny, se jakoby rozdělili do dvou skupin.

Nejmladší z nich se rozhodli před senátem vypovídat, ostatní dva nadále zarytě mlčí.

Jdeme na Cikány!

Ivo M. (24) z Horního Benešova a jeho kamarád ze školy Václav C. (22), který se přestěhoval do Sobotína, i ve středu shodně trvali na svých výpovědích. V nich tvrdí, že organizátorem žhářského útoku byl nejstarší ze čtveřice Jaromír L. (26) z Opavy, kterého znali jen zběžně. Den před akcí jim v restauraci navrhnul, že by se mělo udělat něco „většího“, aby se zviditelnilo hnutí. Jaromír L. byl sám členem ultrapravicové Dělnické strany, s níž sympatizovali i ostatní obžalovaní.

Václav C. a Ivo M. shodně popsali průběh žhářského útoku a současně přiznali, že zápalné láhve házeli společně ještě s Davidem V., přičemž Jaromír L. hlídal v autě. Kategoricky ovšem znovu odmítli tvrzení žalobkyně, že chtěli úpálit Romy, neboť věděli, že dům je obytný. „Jaromír L. říkal, že v té barabizně už dávno nikdo nebydlí. Že je to jen sklad kradených věcí. Když jsme ten polorozpadlý barák viděli, tak jsme mu věřili. Vůbec nás nenapadlo, že by tam bydlí tak početná rodina,“ stáli si na své výpovědi Václava C. s Ivo M. „Bylo to jen z hecu, že zrušíme nežádoucí objekt. Netušili jsme, jaké to bude mít následky. Byli jsme z toho zdrceni, zejména protože tam bylo malé dítě. Je nám to moc líto,“ dodali.

Předseda senátu ovšem přečetl výpověď Ivo M. ještě před policií, která ale jen potvrzuje obžalobu z úmyslného zločinu na Romech. „Na schůzce několikrát zaznělo: Jdeme na Cikány. Z toho jsem usuzoval, že tam budou lidé. Prostě jsme jim chtěli udělat nějaké zlo, zničit ten jejich dům. Po cestě do Vítkova bylo v autě nezvykle dusno,“ přiznal po zatčení Ivo M. „Vůbec jsem o následcích nepřemýšlel, házel jsem tam ty láhve bezmyšlenkovitě. Nepřipouštěl jsem si, že tam je tolik lidí a malé děti,“ dodal.

Během konfrontace ohledně zjevně cíleného útoku na konkrétní lidi na svoji obhajobu dnes uvedl: „Byl jsem tehdy ve stresu a vyděšený. Výrok: Jdeme na Cikány, bylo myšleno všeobecně, že jim prostě jdeme něco zlikvidovat. Nechtěli jsme nikomu ublížit,“ vyjádřil se Ivo M.

Vybral jsem barabiznu, ale neházel jsem

Nezaměstaný otec dvou dětí Jaromír L. se před krajským soudem k jejich výpovědi vůbec nevyjádřil a současně i odmítl vypovídat. Předseda senátu proto přečetl jeho dvě výpovědi z doby krátce po zatčení v srpnu 2009. V nich Jaromír L. přiznal, že ve Vítkově skutečně byl. Kdo přivezl zápalné láhve a házel s nimi, to prý ale přesně neví. Potvrdil, že se o útoku dozvěděl den předtím v opavské restauraci Peklo na Horním náměstí.

„Ptali se mě, jestli nevím o nějakém starém baráku. Vzpomněl jsem si na tu barabiznu ve Vítkově, kde jsem před deseti lety jezdil. Tehdy v ní přespával nějaký bezdomovec a když jsem kolem ní před nedávnem projížděl autobusem, barák vypadal ještě hůře,“ uvedl Jaromír L. Také tvrdil, že by ho vůbec nenapadlo, že by v tak zchátralé barabizně s polorozpadlou střechou mohli žít lidé a ještě k tomu s malými dětmi.

Lukeš prohlásil, že mu naopak Ivo M. volal na druhý den dokonce třikrát s tím, aby sehnal auto, což prý neudělal, protože měl jiné starosti. „Kluci říkali, že si chtějí zaházet, ať je zavedu k tomu baráku. Až po cestě jsem pochopil, že mají na mysli zápalné láhve. Když z kufru vytáhli kanystr s benzínem, bylo mi vše jasné. Zůstal jsem sedět v autě. Ve zpětném zrcátku jsem jen viděl záblesk, pak oheň a utíkající kluky. Vaculík byl popálený, tak jsem mu sehnal pantenol,“ vypověděl ještě v přípravném řízení před kriminalisty Jaromír L.

O tragédii se prý dozvěděl až na druhý den z rádia a když mu přítelkyně volala, že tam byla malá holčička. Podezřívala mě, že jsem tam byl i já. Byl jsem z toho úplně špatný, protože sám mám rodinu,“ hájil se Jaromír L.

Vinu házejí jeden na druhého

Před policií ani před justicí vůbec nepromluvil poslední ze čtveřice radikálů David V. (25) z Horního Benešova. Sdělil ve středu pouze jedinou větu, a to ohledně výpovědí jeho kompliců. „Všechno jsou to lži. Jejich výpovědi nejsou zcela nepravdivé,“ uvedl David V.

Kámen úrazu tak pro soudce bude v dokazování úmyslného rasistického pokusu vraždy. Žalobkyně jim bude muset prokázat, že opravdu plánovali organizovaný a likvidační útok zápalnými láhvemi vůči romské rodině. Obžalovaní totiž házejí vinu jeden na druhého, vzájemné výpovědi jsou rozporuplné. Ivo M. s Václavem C. se před justicí vžívají do role obětních beránků, stejně se o to snažil krátce po zatčení i Jaromír L., David V. od zatčení zarytě mlčí a nepromluví ani před soudem.

Více světla do ojedinělého procesu vnesou odposlechy a klíčoví svědci, kteří před justiční tribunál předstoupí příští týden.

chloeee ( 6. října 2010 21:23 )

Vubec s nima nemam slitovani! A je mi jedno, jestli vedeli, ze tam nekdo bydlel, nebo ne (cemuz ostatne neverim). Palit nekomu barak jen proto, ze je jinej nez ja...? A vubec nechapu tady ty nazory, ze cikan je takovej nebo makovej (proto si to snad zaslouzil...?). V Cechach uz byste se meli naucit toleranci vuci jinym rasam a kulturam, nikoli omlouvat tady proc se nekdo stane skinheadem?.. Nebo ze si zili jako prasata v zite, kdyz udajne zili v naproste ruine...? To je ale uplne nepodstatny. Podstata veci je takova, ze nekdo nekam hodil (zamerne) zapalnou lahev a zmrzacil tak nadzivoti male dite. Kdyby nekdo hodil zapalnou lahev na dite nekoho z pritomnych "sympatizantu", a pak rekl: "oops, sorry, ja si jaksi nevsiml, ze tam sedi", ale kdyz ta lavicka byla tak nechutne zluta..., asi byste reagovali jinak.

jebuba ( 30. června 2010 20:49 )

Naprostý souhlas.Navíc mi pořád vrtá hlavou,jaktože matka není vůbec popálená,co dělala???To se ani nesnažila zachránit dceru?Tatík kriminálník,nabouraný v cizím objektu a teď dělají svatou rodinu.

e.44 ( 14. května 2010 20:18 )

pleteš dohromady jabka a hrušky. Já jsem se vyjadřovala konkrétně k těm, které k hnutí skinhead přivedlo to, že se na nich podepsal nějaký zlý zážitek s cikány. Neřešila jsem tu všechny skinheady, tak nevím proč sem taháš černochy a židy. A tím špatným zážitkam jsem samozřejmně nemyslela třeba ukradenou peněženku, ale napadení a zmlácení kvůli pár korunám, nebo jen tak z plezíru, nebo třeba šikanu dítěte cikánňatama, která skončila těžkým ublížením na zdraví atd. atd. atd. dalo by se toho bohužel napsat ještě hodně a byly by mezi tím i nějaké vraždy pro pár korun, nebo i jenom kvůli tomu, že se cikáni prostě chtěli poprat a každá záminka jim pro to byla dobrá. V tom, že by se měli cikáni začít trestat jako ostatní lidi máš samozřejmě pravdu. Ale dokud se tak nestane a stát se k nim bude chovat jako k privilegované menšině, tak se nenávist k nim mezi lidmi nezmenší, naopak stále poroste.

znojmacka ( 14. května 2010 14:46 )

e.44, 12:11.. no, ale na druhou stranu mi řekni, když si myslíš, že stát se skinheadem je podmíněno špatným a konkrétním zážitkem, kolik z nich má osobní špatný zkušenosti např. s černochama, nebo židama.. A ty by taky chtěli mýtit.. Prostě hitlerova politika. Nebezpečná i pro bílý, bych řekla.

znojmacka ( 14. května 2010 13:59 )

no právě, když páchají tr. činnost téměř beztrestně, tak se musí začít odjinud- trestat je tak, jako všechny ostatní ( ale naopak taky by bylo divný, když skin. dají podmínku za to, že někoho chtějí uškvařit a malý holce doktoři usekávají prst po prstu).. Já teda nevím, myslím, že špatnou zkušenost s cikány měl kdekdo, ale normální člověk by někam nehodil molotowa, nebo jak se to jmenuje. Nevím, jestli se po nějaký špatný zkušenosti v dětství z někoho stane skinhead, stejně tak, proč se z jiných stanou punkeři??- Skini si prostě podle mě v určitým věku hrají jenom na drsňáky a některým to pak zůstane a přebírají ten směr se vším všudy. Ale e.44, upřímně, o kolika skin. jsi přesvědčená, že jsou to jinak vzorní a spravedliví občané, poctivě pracující a slušní, na to, aby se mohli pasovat do funkce "ochránce lidí" ?? Kolik z nich si myslíš, že nedělá taky bordel v hospodách, na hřbitovech, na stadionech, ve vlacích a nebo úplně obyčejně- když potkají nějakýho punkera ( kterej je špatnej jenom proto, že je punk..) ? Jsem pro, aby se odstranil rasismus naruby a bohužel tady je, ale ne tímto způsobem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání