Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žháři z Vítkova: Chtěli jsme ten dům zničit

Autor: Ivana Žáková - 
11. května 2010
10:42

AKTUALIZOVÁNO - Za mimořádných bezpečnostních opatření začal v úterý u Krajského soudu v Ostravě ostře sledovaný proces s údajnými žháři z Vítkova. Zatímco soudci budou rozhodovat o jejich vině, popálená Natálka (2) se bude se svou maminkou učit v nemocnici znovu chodit.

Do jednací síně obžalované přivedla početná skupina členů zásahové jednotky vězeňské služby. Za rasově motivovanou vraždu všem hrozí výjimečný trest až doživotí.

David V. a Jaromír L. odmítli vypovídat, Ivo M. a Václav C. s výpovědí souhlasili. "Chtěl jsem někam patřit. Ze zvědavosti jsem jezdil na akce. Bral jsem to jako výlety, chtěl jsem poznat to prostředí," řekl Ivo M. na dotaz, proč se přidal k ultrapravicovému hnutí. "Chtěli jsme zničit ten dům. Naším úmyslem nebylo někoho zabít," uvedl.

Ivo M. ve své výpovědi potvrdil, že s myšlenkou na útok přišel Jaromír L. "Den předtím v opavské restauraci si k nám přisedl. Řekl, že chce udělat něco většího. Romům udělat zlo, zastrašit. Nevím proč. Chtěl asi zviditelnit hnutí," řekl. O tom, který dům to bude, se od Jaromíra L. dozvěděli až v den útoku. "Tvrdil, že tam kdysi bydleli Romové. Prý tam byl sklad kradených věcí, že by to bylo dobré poškodit či zničit," uvedl Ivo M.

Video Otec Natálky by si pro žháře přál doživotní trest. - Blesk - Ivana Žáková
Video se připravuje ...

Natálčina maminka: Žádný trest nevynahradí bolest a utrpení

„Psychicky jsem se chystala, abych mohla útočníkům pohlédnout do tváře, ale zrovna budu s Natálkou zas v nemocnici. Ať jim soudci dají nejvyšší možný trest,“ řekla v pondělí Blesku matka Anna Siváková (28).

Podle ní ale žádný trest nevynahradí bolest a utrpení, které žháři způsobili Natálce i celé rodině. „Budeme trpět do konce života. Nejraději bych je uškrtila,“ dodala matka popálené holčičky.

Natálka je zázračná vyjímka

Do očí se žhářům, kteří chtěli upálit zaživa rodinu s malými dětmi, přijde podívat otec Natálky. „Usekl bych jim ruce, aby už nikomu takhle krutě neublížili. Měli by prožít nejméně stejnou bolest jako naše holčička,“ řekl Pavel Kudrik (34).

Natálka je jediným dítětem v Česku, které přežilo v jednom roce popáleniny na 80 procentech těla. Za sebou má desítky operací a teď se připravuje na náročnou rehabilitaci.Tento týden se v nemocnici začne učit znovu chodit.

Údajně šlo o úmyslný útok

Čtyřem obžalovaným hrozí za organizovaný a rasově motivovaný pokus vraždy výjimečný trest. Extremisté David V., Jaromír L., Ivo M. a Václav C. si dům s početnou romskou rodinou se čtyřmi dětmi údajně vyhlédli úmyslně.

Podle obžaloby loni 18. dubna vhodili v noci dovnitř domu tři zápalné láhve s benzinem. Do jednací síně se dostane veřejnost jen na identifikační kartu. Okolí budou hlídat posílené policejní hlídky. Pohotovost má i zásahová jednotka.