Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Otakar Motejl (+77) zemřel: Jak reagovaly osobnosti?

Otakar Motejl
Otakar Motejl  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pal, Lukáš Gibiec - 
10. května 2010
05:02

V neděli ve čtyři hodiny odpoledne zemřel ve fakultní brněnské nemocnici veřejný ochránce práv Otakar Motejl (+77). Jak na ombudsmanův odchod reagovaly známé osobnosti?

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl zemřel v neděli odpoledne ve věku 77 let ve Fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích po krátké náhlé nemoci. V nemocnici byl hospitalizován několik dní.

Václava Havla Motejlova smrt zasáhla

Řada osobností na Motejlovo úmrtí reagovala emotivně. "Václava Havla smrt Otakara Motejla velice zasáhla. Považoval ho vždy za statečného muže, který neuhýbal a celý život sloužil spravedlnosti," řekla asistentka bývalého prezidenta Sabina Tančevová.

"Nečekaným odchodem Otakara Motejla ztrácíme jednoho z mohykánů naší polistopadové politiky, který byl ve špičkových funkcích celých 20 let," sdělil  prezident Václav Klaus.

Premiér Jan Fischer v tiskové zprávě uvedl, že země ztratila neohroženého bojovníka za svobodu a lidská práva. "Odešel muž, který se vždy, za všech okolností a bez ohledu na panující režim účinně zastával práv slabších," uvedl Fischer.

Obhájce disidentů

"Je to pro český veřejný život veliká ztráta, že odešel člověk, který byl známý obhájce disidentů. Sám jsem se mohl těšit jeho významné pomoci v roce 1989 a od té doby jsme spolu měli velmi blízký vztah," reagoval bývalý disident a současný senátor za ODS Alexandr Vondra, kterého Motejl obhajoval na konci 80. let za jeho účast v Palachově týdnu a spoluautorství petice Několik vět. "Byl můj advokát a byl mou oporou od právní pomoci, až po to, že mi nosil do kriminálu cigarety. Což nevím, jestli advokát smí nebo nesmí, ale pro mě to bylo důležité," řekl Vondra o Motejlovi, který byl znám jako vášnivý kuřák.

"Před chvilinkou jsem se to dozvěděla a jsem z toho strašně špatná," řekla v neděli někdejší předsedkyně České národní rady a advokátka Dagmar Burešová. Podle jejích slov k sobě měli oba právníci blízko. "Spolu jsem začínali v politice, ve stejné době jsme pracovali jako advokáti, oba jsme hájili disidenty," vzpomínala Burešová.

Vzpomínali také Zeman a Pithart

Miloš Zeman, někdejší premiér a předseda ČSSD, který v roce 1998 navrhl Motejla na funkci ministra spravedlnosti, v neděli řekl, že si ombudsmana velice vážil. "Byl velmi dobrý ministr spravedlnosti. Podporoval jsem jeho přání stát se ombudsmanem," sdělil.

Místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) ČTK řekl, že se málokdy se stane, že lidský život má tak přirozené, logické, spravedlivé završení, jako tomu bylo u Otakara Motejla ve chvíli, kdy se stal veřejným ochráncem práv. "Jakoby celý jeho život k tomu směřoval. Jako kdyby snad jedině on mohl tak věrohodně a tak dobře ten úřad vykonávat... On tu instituci vybudoval, dal jí tvář a věrohodnost to mohl být jedině on, nikdo jiný," konstatoval.
"Já si ho pamatuju už jako mladý odborný asistent na Právnické fakultě, už tehdy jsme ho s Vojtěchem Ceplem vyhledávali, protože to byl člověk, který myslel jinak a kladl si jiné otázky, než si tehdy právníci kladli," doplnil Pithart.

"Považuji jeho odchod za nenahraditelnou ztrátu pro českou justici i občany naší země," napsala v sms právě ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.
Na Motejla vzpomíná i jeho bývalý spolupracovník, advokát Tomáš Sokol. "Spolupracovníci jsme byli 20 let. Byla to krásná léta. Měl jsem ho rád, choval se ke mně hezky," řekl Sokol.

Rychetský ztratil přítele

"Mohu jen říci, že já jsem v něm ztratil velikého celoživotního přítele a ČR ztratila jednak nejlepšího ombudsmana, jakého mohla mít, a současně doyena celé právnické obce, který se nejvíce zasloužil o základní změny v právním světě po listopadu 1989, ať už jako předseda Nejvyššího soudu nebo jako ministr spravedlnosti," řekl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Motejla označil za skutečně ušlechtilého člověka, který kolem sebe šířil ohromný optimismus a za všech situací sršel anglickým humorem.
"Vím o tom, že se delší dobu necítil zcela dobře. Opakovaně o tom se mnou hovořil. Odešla výrazná osobnost," řekla nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

majojo ( 10. května 2010 13:23 )

Za překlepy se samozřejmě omlouvám.

majojo ( 10. května 2010 13:21 )

A nwjstevy náhodouý, judr z Plzně? jinak jste samozřejmě v*ůl.

anelam ( 10. května 2010 10:48 )

Ano i v dobrém

anelam ( 10. května 2010 10:46 )

oldedek ( 10. května 2010 09:52 )

Zemřel slušný a inteligentní člověk , který svojí existenci neměl ani kapku založenou na sbírce kravat a na předvádění a prosazování sama sebe. Škoda, že tento mohykán za to, co pro nás už od začátku převratu udělal, nemá na rozdíl od jiných nárok na lafetu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa