Uvedl to mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Podle meteorologů by se do půlnoci měl popel rozšířit nad celé území republiky, zmizet by měl do pondělního večera. Vyšší koncentrace prachu mohou být zejména na Moravě, lidé by ale neměli zhoršení ovzduší pocítit.

"Od půlnoci se celé naše území dostane pod vliv toho sopečného popela," sdělil meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Jiří Vašíček s tím, že zatím je oblak sopečného prachu zhruba v okolí Šumavy. Prach se pohybuje ve výšce do šesti kilometrů nad zemí, minimálně do šesté hodiny ranní se bude ještě vyskytovat nad většinou území.

"Ty koncentrace nejsou v takové intenzitě, aby to ohrozilo osoby," doplnil Vašíček. Pokud by prý popel nějak ovlivnil letový provoz, bude to spíš na Moravě. Oblak by se měl podle posledních prognóz rozptýlit do pondělního večera.

Kvůli oblaku popela z islandské sopky Eyjafjallajökul by dnes mělo být zrušeno zhruba 500 letů v evropském vzdušném prostoru, oznámila evropská letová služba Eurocontrol. Podle ní se však zhruba 24.500 letů uskuteční. Oblak popela, který může poškodit letecké motory, se zdržuje i nad severozápadním Skotskem a jeho výběžky sahají až do severozápadního Španělska a Portugalska. Lety byly dnes rušeny například v Portugalsku, Itálii, Německu, Švýcarsku.