Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na Vítkově byly uloženy ostatky neznámého vojína

Autor: hto, ČTK - 
8. května 2010
11:13

Na pražském Vítkově byly uloženy ostatky neznámého vojína z bitvy u Zborova a účastníka dukelské operace. Pietní akt proběhl k 65. výročí ukončení druhé světové války.

Do kolumbária Národního památníku na Vítkově byly v sobotu uloženy ostatky neznámého vojína z bitvy u Zborova a účastníka dukelské operace. Piety k 65. výročí ukončení druhé světové války a vítězství nad nacismem se kromě prezidenta Václava Klause a předsedy vlády Jana Fischera účastnil i ministr obrany Martin Barták a další představitelé státu, armády a veteránů.

Na pražský Vítkov se sjelo asi 250 veteránů z druhé světové války, kteří v současnosti žijí v Česku, Rusku, Velké Británii a Izraeli. Součástí ceremoniálu bylo rovněž předání bojových praporů vybraným armádním útvarům. Vyneseny byly také všechny historické a současné bojové prapory jednotek ozbrojených sil.

Prezident při sobotní příležitosti ukončení druhé světové války na Pražském hradě jmenuje do hodnosti nové generály. Ministr Barták odpoledne v kryptě pravoslavného chrámu Cyrila a Metoděje v Resslově ulici povýší na prezidentův rozkaz do hodnosti brigádního generála válečné veterány Alexandra Beera a Jaroslava Klemeše. Zároveň vyznamená další pamětníky protinacistických bojů.

skromny ( 9. května 2010 21:39 )

do toho futralu patri ten, co tam stoji v pozadi.........Uz jen ta myslenka stoji za oslavu !!

komarius ( 8. května 2010 16:47 )

omluva:"klaka"

komarius ( 8. května 2010 16:35 )

Včele kleka a cnostné rodiny a náruč chryzantén........

Zobrazit celou diskusi