Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trest pro neopatrného lyžaře platí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archuv Jiřího Lauseckera, Martin Nykles)
Autor: tbc, ČTK - 
6. května 2010
19:31

Nejvyšší soud v Brně odmítl dovolání Jakuba Závory, kterého soudy potrestaly za nebezpečnou jízdu na lyžích půlroční podmínkou a pokutou ve výši 55 tisíc korun. Je to tak první defi nitivní trest pro lyžaře.

O rozhodnutí Nejvyššího soudu informoval server aktuálně.cz. Závora při lyžování na Šumavě vážně zranil sedmiletou holčičku při dojezdu k vleku. Při srážce jí natrhl slezinu, kterou jí později lékaři museli vzít.

Prachatický soud v roce 2008 napoprvé rozhodl, že Závora je nevinný. S vysvětlením, že kdyby se tyto úrazy posuzovaly takto přísně, skončila by u soudu velká část lyžařů.

Podmínka a finanční pokuta

Případ ale znovu otevřel Krajský soud v Českých Budějovicích. Státní zástupce se odvolal na občanský zákoník, podle nějž se má na sjezdovce každý chovat tak, aby druhému nezpůsobil škodu či zranění.

A kdyby Závora, který měl navíc instruktorské lyžařské zkoušky, dodržel pravidla Světové lyžařské federace, nemuselo se nic stát. Závora tak při druhém jednání dostal půlroční podmínku, a soud mu také nařídil zaplatit 55 tisíc korun za léčení dívky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi