Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

S čím si děti hrály před sto lety?

Auto
Auto  (Autor: Tomáš Vrbenský, Jiří Hadač)
Autor: kyc - 
7. května 2010
06:55

»Mami, já chci barbínu!« To je přání většiny současných holčiček. Kluci většinou chtějí pořádně vytuněné auto. Nejlépe na dálkové ovládání. Co si přály děti před sto lety? Největší hit byly vláčky na parní pohon. Jak jde čas s hračkami, můžete porovnat na právě probíhající výstavě historických hraček v Emauzském opatství na Praze 2.

Na výstavě je k vidění kolem dvou set kusů historických hraček. Návštěvníci se mohou těšit zejména na dětské modely parních strojů, plechová auta, letadla, skládačky, dřevěné postavičky nebo miniaturní kuchyňky.

,,Většina exponátů pochází ze sbírek soukromých sběratelů. Jejich původ sahá mnohdy až do poloviny 19. století s tím, že většina hraček je z Německa, Anglie nebo Československa,“ říká autor výstavy Miroslav Smaha, jehož sběratelské kousky na výstavě také najdete.

Puzzle Puzzle | Tomáš Vrbenský, Jiří Hadač

Puzzle

Málokdo ví, že puzzle není žádný moderní vynález. Jsou dokonce stejně staré jako kostičky. V průběhu let se změnil pouze jejich materiál. Dříve byly dřevěné, nyní se vyrábějí z tvrdého papíru.

Koník Koník | Tomáš Vrbenský, Jiří Hadač

Koník

Koník je nyní povinná výbava správné panenky Barbie. Většinou nesmí chybět kočár. S koněm si tedy nyní hrají většinou holčičky. Před sto lety s nimi mezi sebou válčili výhradně kluci. Podívejte se...

Letadlo Letadlo | Tomáš Vrbenský, Jiří Hadač

Letadlo

Mechanické hračky se dříve vyráběly hlavně z plechu, který nyní vystřídal plast. Navíc musely být dlouhá léta postrkované rukou. Současná letadla na dálkové ovládání se těší oblibě hlavně u tatínků!

Auto Auto | Tomáš Vrbenský, Jiří Hadač

Auto

Jako hračka se auto těšilo vždy velké oblibě. Plechová autíčka se změnila na luxusní »fára« všech značek. Revoluci zajistila auta poháněná hodinovým strojkem na klíček a později dálkovým ovládáním.

Kuchyňka Kuchyňka | Tomáš Vrbenský, Jiří Hadač

Kuchyňka

Panenka Barbie je nejlepší kamarádkou většiny holčiček, proto jí chtějí dopřát luxus v podobě moderního bydlení. Panenkám našich prababiček stačil plechový sporáček a pár kusů nádobíčka.

Info k výstavě:

od – do: 1. května 2010 – 15. října 2010
otevírací doba: PO – PÁ: 11:00 – 19:00, SO: 11:00 – 17:00
vstupné: Dospělí: 50 Kč, Děti a studenti: 30 Kč

ceposka ( 7. května 2010 13:28 )

Hmm,pěkná reklama na Sparkys

kopretinax ( 7. května 2010 08:24 )

jak tak koukám,myslím si,že starší hračky jsou pěknější než ty moderní a protože se zachovaly do dnešních dnů,tak budou i kvalitnější

Zobrazit celou diskusi