Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nalezeny černé skříňky francouzského airbusu

Černé skříňky airbusu, který spadl do Atlantiku, byly lokalizovány.
Černé skříňky airbusu, který spadl do Atlantiku, byly lokalizovány.  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, oj - 
6. května 2010
11:03

Černé skříňky francouzského airbusu, který skoro před rokem spadl do Atlantiku během letu z Rio de Janeira do Paříže, byly podle všeho lokalizovány, ale jejich vyzvednutí je nejisté.

"Státní tajemník pro dopravu Dominique Bussereau nás informoval, že francouzské námořnictvo černé skříňky zřejmě lokalizovalo. Tuto informaci je teď nutné ověřit a potvrdit prostřednictvím našich týmů (na pařížském letišti) v Le Bourget a našich týmů na lodích," řekla mluvčí francouzského ministerstva obrany agentuře AFP.

Oblast, kde skříňky leží, je příliš členitá

V pozdější zprávě AFP citovala ministerstvo, že skříňky byly lokalizovány s přesností plus minus pět kilometrů, ale že "to neznamená, že je nalezneme, protože už nevysílají, a oblast, kde jsou, je velmi členitá".

Rozhlasová stanice France Info podle agentury Reuters oznámila, že oblast pátrání se zúžila na tři až pět kilometrů čtverečních. Podle úřadů to umožnil nový rozbor údajů získaných v době, kdy ještě černé skříňky vysílaly signál.
Mluvčí vlády Luc Chatel však varoval před velkým očekáváním. "Teď musíme zjistit, v jaké hloubce skříňky jsou a zda je možné je vyzvednout," řekl ve France Info.

Podle předchozích údajů je v místech, kde letadlo spadlo, oceán hluboký až 7000 metrů.

Jen černé skříňky mohou nehodu objasnit

Takzvané černé skříňky obsahují záznamy o letu. Jen ony mohou v tomto případě vysvětlit příčinu neštěstí, které se stalo loni 1. června. Dosud se spekulovalo pouze o možném podílu vadných senzorů na měření rychlosti nebo vadných výškoměrů.

Stroj Airbus A330 patřil společnosti Air France. Jeho posádka se naposledy hlásila asi 850 kilometrů severovýchodně od brazilského souostroví Fernando de Noronha. Z moře se podařilo vylovit jen některé části stroje a těla několika pasažérů.

O nalezení dalších částí stroje a zvlášť černých skříněk se v několika fázích pokoušelo francouzské, brazilské i americké námořnictvo. V poslední době předpokládanou oblast pádu stroje prohledávala dvě moderně vybavená záchranná plavidla, která používala i miniaturních ponorek.

jirka2 ( 6. května 2010 11:41 )

redaktoru Blesku vysvětlit jaký je rozvíl mezi nalezením a lokalizací?

Zobrazit celou diskusi