„Věděla jsem, že je zle, a volala záchranku,“ svěřila Blesku Rytířova žena Helena.

Každá minuta, než dorazila sanitka, se jí zdála nekonečná. Helena věděla, že u bezvědomí hrají roli vteřiny, aby nedošlo k poškození mozku a smrti. „Naštěstí dorazili brzy a napojili Zdeňka na kyslík,“ popisuje Helena, jejíž manžel skončil na ARO v pražském Motole. „Děkuju Pánu Bohu, že jsem si všimla, když přestal dýchat,“ říká Helena.

Chronická obstrukční plicní nemoc textaře zakladatele Golden Kids totiž v posledním roce připoutala přes den k přístroji, který vyrábí kyslík, a v noci k umělým plicím. „Teď dostal nějakou infekci nebo virózu. To je vždycky zle,“ dodala.

Fotogalerie
1 fotografie

Autor hitu Den, kdy se vrátí láska k nám z Pojišťovny štěstí nebo Zvonků štěstí bojoval zatím statečně. Jestli ale i tentokrát zvítězí, zatím nevědí ani lékaři. Těsně před Vánoci 2008 přestal Rytíř dýchat poprvé. Tři měsíce ležel na ARO v motolské nemocnici, z toho měsíc a půl v umělém spánku. Nikdo z lékařů nemohl zaručit, zda se ještě někdy probudí. Naštěstí probudil, a tak mohl být se zavedenou tracheotomií přeložen na OCHRIP (oddělení chronické resuscitační intenzivní péče). Manželka Helena ho v nemocnici navštěvovala denně.

Textař jako by se znovu narodil. Musel se učit dýchat, jíst, chodit i mluvit. A trvalo to celý rok. Těsně před Vánoci 2009 ho pustili domů. Byl šťastný. Přes den mu přístroj vyráběl kyslík a ten zavedenou tracheotomií vháněl do plic, v noci dýchal přes umělé plíce. Textař se mohl pohybovat konečně už i venku a začal dokonce pracovat na novém CD Petra Spáleného. Rodinná a pracovní idylka ale po pěti měsících skončila a Rytíře sanitka opět odvezla tam, kde už jednou byl – na motolské ARO. „Já pevně věřím, že Zdenda opět zabojuje a budu ho mít co nejdřív doma. Musí. Tak dlouho se s tou chorobou pere, že musí zvítězit,“ doufá Helena Rytířová.