Martinu bude jistě národ obdivovat i kdyby chodila v pytli. Stejně jako drtivou většinu jiných úspěšných borců, kteří jsou s módou a vkusem dost na štíru. To je jistě v přádku, neboť popularita těchto hvězd netkví ve vzhledu, trendy stylingu.

Nicméně ani tady nelze image podceňovat. Excelovat ve sportu a zároveň vzít v úvahu požadavky showbyznysu na osobitost, šarm a charisma se spolu s výkony vždycky sčítá. Stačí připomenout Davida Beckhama, ale i brankáře Petra Čecha. Svého času desetibojaře Tomáše Dvořáka. Za zmínku stojí i snaha Šárky Záhrobské, která se po zimní olympiádě dostavila na Hrad v modelu od Prady.

Slávou zaskočená

Martina ve Vancouveru světu připomněla existenci České republiky excelentním způsobem. Navíc v disciplíně, která je v naší zemi totálně okrajovou záležitostí. Vybojovala tři medaile a vůbec nebyla připravená na situace s takovým sukcesem spojené.

Mladá žena z Nového města na Moravě, která žije jen svým, u nás nijak atraktivním sportem. Tepláky a kombinézy střídá s džínami. Žije v uzavřeném specifickém světě. A najednou díky olympiádě čelí ataku reklamy. Pozváním všeho druhu. Na její slávě se přihřála i ČSSD, i když si politický leader Paroubek myslel, že je šampiónkou v krasobruslení. Tomu říkám masakr.

Naivita, neznalost tvrdé praxe slávy. Nedostatek vkusu, módní informovanosti a společenské etikety...  Na Ministerstvo obrany si šla Sáblíková převzít Záslužný kříž druhého stupně v džínách, blejzru a košili. Na následné audienci u prezidenta Klause rovněž selhala. Prkenné sáčko, separátní kalhoty, nemožná šála a laciná, těžce nevhodná kabelka. Neupravené vlasy bez formy.

Kritika byla neúprosná a na místě. I přes revoltu v diskusních příspěvcích. Dodržet hradní protokol, respektovat výjimečnost chvíle, je žádoucí. Bezprizornost Martiny na tomto poli šlo pochopit a politovat, nikoli omluvit.

Fotogalerie
1 fotografie

Odsudky poučená

Na obrany Martiny nutno říci, že není na vině pouze ona, ale především štáb lidí kolem ní. Pokud vůbec nějaký tahle hvězda má. Především pak olympijský výbor, který její reprezentaci neohlídal.
Kdo se Martiny ujme, kdo nám ji správně oblékne a učeše? Poučí o elementární etiketě? Bude jejím poradcem, ptala jsem se v komentáři o audienci Sáblíkové na Hradě. Neuplynul ani měsíc a na scéně se objevila zcela jiná Martina. Nevím, zda za její proměnou stojí olympijský výbor, či si musela stylistu s vizážistou najmout sama. Výsledek je každopádně famózní.

Na gala večeru ankety Hokejista roku oslnila Sáblíková coby sofistikovaná žena. Super krátký, geometricky střižený účes ladil s ostrými rysy tváře. Hedvábná saténová róba (nejspíš pochází od zn. Prada včetně střevíčků) byla hodna i ceremoniálu hollywoodského Oscara. Absence šperků nevadila – naopak podtrhla šarm minimalismu, který typu Martiny svědčí. Zkrátka krása. Jen tak dál, Martino.