Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chráněnou roubenku strhl a postavil novou

Autor: Vlaďka Hradská - 
5. května 2010
05:00

Měl zrekonstruovat památkově chráněnou roubenku, místo toho ji rozebral a postavil věrnou kopii. Památkáři šílí a žádají trest. Škoda je prý nenahraditelná. Majitel, jímž je plzeňský podnikatel a juniorský mistr světa v cyklokrosu Roman Kreuziger starší, se však brání: Nemohl jsem nic dělat. Byla to ruina!

Památkáři se nehodlají smířit s tím, co se z bývalého Brücknerova domu stalo. „Ohlásil rekonstrukci a pak dům zničil. Sundal střechu, obklady a nakonec vše zboural. Když jsme to zjistili, podali jsme trestní oznámení, jak nám to ukládá zákon,“ uvedl Petr Bunda z památkového odboru úřadu Plzeňského kraje.

Policie případ odložila, protože Kreuziger už dříve dostal od památkářů desetitisícovou pokutu. Nenahlásil, že kvůli nebezpečí sesuvu obvodových zdí je oproti stavebnímu povolení hodlá odstranit.

Sám podnikatel nechce ale o tom, že by záměrně zničil památku, ani slyšet. „To nebyl dům, ale ruina. Kdybych ho nekoupil, už by nestál, protože by spadl. Původně jsem ho chtěl opravdu zrekonstruovat, ale ukázalo se, že je to prostě nemožné. Vše mám zdokumentované, včetně posudků odborníků na dřevo a statika,“ řekl Blesku Kreuziger.

Případ zničeného Brücknerova domu by mohl být precedentem. Památkový zákon totiž pamatuje jen na ty, kteří památku poškodí, ale neřeší, když ji někdo úplně zničí. „Desetitisícový trest je nedostatečný. Chceme jasně vymezit rozdíl mezi přestupkem a trestným činem, aby bylo jasné, jak mají správní orgány postupovat. Vyřešila by to dohoda na úrovni ministerstev vnitra, kultury a spravedlnosti,“ konstatoval památkář Bunda.

nilam ( 6. května 2010 08:04 )

Pan Kreuziger udělal jedinně dobře.Památkářům roky nevadilo, že chalupa chátrá a teď by chtěli aby ji soukromá osoba za vlastní peníze udržovala nadále v "památečném" dezolátním stavu.Proč by měl pan Kreuziger udržovat dle současných měřítek neobyvatelný stav nemovitosti, kterou si koupil proto, aby ji užíval.Nekoupil objekt do skanzenu, ale na užívání. Podle mého soudu nenerušil vůbec nic, stavba vypadá identicky, tedy neporušuje ráz zástavby v dané lokalitě. "Ochranáři", resp. "památkáři" by mu měli pokutu vrátit a naopak finančně přispět na stavbu nového objektu.Není možno se bránit modernizaci a obnově, to bychom za čas měli z republiky neužívatelný skanzen.

sakra ( 5. května 2010 11:02 )

Kdyby to bylo v K.Varech a jednalo se o ruského "investora" , tak by bylo ticho.

nidab ( 5. května 2010 07:44 )

Památkáři nechtěli upravit koryto říčky pod chráněným mostem a co se nestalo.Přišla velká voda a kamenný most odnesla.Zůstaly jen pobořené pilíře. Uvedla to T.V.

nicka ( 5. května 2010 07:16 )

V Německu, když koupíte památkově chráněný objekt, tak vám na to stát přidá, aby byla jistota, že objekt bude skutečně zrekonstruován. Tady umí jen buzerovat. Kdyby byli památkáři co k čemu, nikdy by nepovolili takové ohavnosti jako je např. Tančící dům na Rašínově nábřeží v Praze. Plivu na vás a vaše estetické cítění.

kozelch ( 5. května 2010 06:49 )

... památkáři mají jednu zásadní vlastnost : do všeho kecají, lae na rekonstrukci nedají ani korunu. omezují podstatným způsobem práva vlastníka a když se jim zachce, šikanují, až se člověk dostává na hranici použití násilí. z vlastní zkušenosti : mermomocí chtěli zrekonstruovat vstupní dveře, které jim byly přineseny v hemžícím se igelitovém pytli

Zobrazit celou diskusi