Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stát zastavil stíhání členů komanda ČEZu

Velitel komanda ČEZu Karel Vaniš byl dočasně odvolán
Velitel komanda ČEZu Karel Vaniš byl dočasně odvolán  (Autor: Petr Merta, ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
4. května 2010
15:20

Olomoucké okresní státní zastupitelství zastavilo stíhání zbývajících 13 lidí z kontroverzního útvaru kontrolorů společnosti ČEZ. Policisty zastavením stíhání zastupitelství zaskočilo.

Informoval o tom mluvčí ČEZ Martin Pavlíček a státní zástupce z olomoucké pobočky ostravského krajského státního zastupitelství Karel Studený. Zaměstnancům energetické společnosti hrozila obžaloba z útisku kvůli jejich postupu proti černým odběratelům elektřiny. Stíhání dalších kontrolorů žalobci zastavili už před dvěma měsíci.

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták serveru iDnes.cz řekl, že policisté jsou krokem státního zástupce překvapeni, ale nebudou ho komentovat.

Hromadné trestní oznámení kvůli postupu kontrolorů v minulosti podalo sdružení PPP - právní poradenství a pomoc. Právník Jan Rytíř, který stojí v jeho čele, řekl, že proti rozhodnutí žalobců podal stížnost. "Toto je klasická známka úrovně justice v České republice," řekl. Stížnost podal i proti zastavení stíhání předchozí skupiny kontrolorů. O té podle něj zatím rozhodnuto nebylo.

ÚOOZ původně v listopadu 2008 obvinil celkem 32 zaměstnanců společnosti ČEZ Měření a jejího útvaru pro odhalování netechnických ztrát. Podle detektivů bez povolení vstupovali na pozemky odběratelů a nutili je k zaplacení vysokých částek za údajné neoprávněné odběry. Většiny případů se měli dopustit v Olomouckém a Moravskoslezském kraji a ve středních a severních Čechách.

Kvůli vydírání nakonec detektivové navrhli obžalovat 26 lidí. Krajské státní zastupitelství v Olomouci ale stíhání části z nich zastavilo a kauzu postoupilo okresním žalobcům. Ti ji zastavili 28. dubna.

"Vím o tom, že došlo k zastavení," řekl státní zástupce Karel Studený, jenž měl případ na starosti předtím, než byl postoupen okresním žalobcům, a rozhodl o ukončení stíhání první části zaměstnanců ČEZ. Doplnil, že usnesení zatím krajskému státnímu zastupitelství nebylo doručeno.

ČEZ s odpojováním údajných černých odběratelů elektřiny skončil v polovině února. Šéf kontroverzního útvaru Karel Vaniš byl převeden na administrativní práci. "Tak jako i ostatní nařčení zaměstnanci má za sebou velmi těžké a psychicky náročné období, které bylo obtížné i pro rodinu. Jeho pracovní zařazení v rámci Skupiny ČEZ bude záležet i na něm," odpověděl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž na dotaz, zda se Vaniš opět vrátí do vedení útvaru.

carr ( 7. května 2010 11:24 )

teď HO ještě nemůžeš mučit, nebyl jsi v Toskánsku na jachtě. Ale až TAM vstoupíš, pak už můžeš všechno, i mučit. Ta jejich imunita je lepší než ta zákonem daná. Oni si ji aplikují "podle potřeb", ne podle pravidel.

komentator ( 5. května 2010 13:27 )

Topolánkovy vlády. Nejvyšší státní zástupkyně Vesecká, soudce kučera, advokát Němec zametali všechny kauzy nebezpečné pro Topola a jeho ministry pod koberec. A Romanovi z ČEZu, který jezdil s Topolánkem, Dalíkem, řebíčkem na dovolenou do Toskánska, justiční mafie a její lidi na státním zastupitelství rovněž pomohla. Chce to vymést ten Augiášův chlív. Jednou a provždy. Nelze nechat gaunerům volný prostor, aby si dělali legraci z obyčejných lidí.

gogo ( 4. května 2010 21:23 )

Čekal v tomto bezprávním státě snad někdo něco jiného ?

siroky11 ( 4. května 2010 20:00 )

na ho.v.no

siroky11 ( 4. května 2010 19:56 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání