Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Atentátník z Times Square se přiznal

Takto zachytily místo činu průmyslové kamery
Takto zachytily místo činu průmyslové kamery  (Autor: acs)
Autor: ČTK, jos - 
4. května 2010
17:10

Americké úřady zatkly muže původem z Pákistánu, v jehož autě byla na newyorském Times Square v noci na neděli nalezena nastražená bomba.

Informoval o tom deník The New York Times. Podezřelý má americké občanství a nedávno se do Spojených států vrátil z cesty do své původní vlasti. Muž, jenž žije v Connecticutu, podle zdrojů deníku obeznámených s vyšetřováním vůz Nissan Pathfinder zakoupil během uplynulých třech týdnů v Bridgeportu v tomto státě. Jeho předchozímu majiteli, kterým byla zatím neznámá žena, zaplatil v hotovosti. Transakce se obešla bez podepisování smluv či registrace auta na nového vlastníka. Američan pakistánského původu Faisal Shahzada se vyšetřovatelům k nastražení bomby přiznal. Tvrdí, že nebyl s nikým spojen. Muž se snažil uprchnout do Dubaje. Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs v pondělí prohlásil, že předpokládá, že útočník bude označen za teroristu.

Útok mířil na turisty?

Auto bylo v noci na neděli nalezeno poblíž rušného Times Square. Policie v něm objevila výbušné zařízení, které se později ukázalo být nefunkční. V autě byly také propanbutanové bomby a kanystry s benzinem. Jeho vznícení podle policie mohlo způsobit značné škody na životech i majetku. Vozidlo se nacházelo v oblasti, kde se pohybuje hodně turistů a návštěvníků broadwayských muzikálů. Policie okolí nálezu auta evakuovala na více než deset hodin.

Mezinárodní akce

Vyšetřování případu v pondělí převzala národní protiteroristická skupina, která sdružuje experty z různých agentur. Průlomem v pátrání bylo zjištění předchozí majitelky automobilu použitého při pokusu o útok. Policie ji v pondělí zevrubně vyslýchala. Žena nabídla Nissan Pathfinder roku výroby 1993 na internetu za cenu 1300 dolarů (zhruba 24 000 Kč).

Policisté také například analyzují záběry z kamer umístěných na Times Square a v jeho okolí. Rozsáhlé pátrání se odehrává na území několika amerických států. Nyní se zřejmě zaměří na to, zda pokus o útok byl dílem jedince anebo organizované skupiny. Zdroje z Bílého domu již v pondělí uvedly, že pokus o útok zřejmě měl mezinárodní pozadí.

typa ( 4. května 2010 09:18 )

http://911blog.yweb.sk/679/Historicky-prulom-Aktivni-vybusnina-super-termit-vedecky-potvrzena-v-tros kach-z-WTC.html

Zobrazit celou diskusi