Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šílená jogínka Paltrow: Z diet má halucinace

Gwyneth Paltrow znovu ožila. Překonala krizi v manželství, ostříhala vlasy a nakoupila spistu nových krásných bot, kterými je teď proslulá.
3. května 2010 | 13:17

Hvězda několika filmových trháků, hollywoodská herečka Gwyneth Paltrow má i po dvou dětech dokonalou a pružnou figuru. Časopis Vanity Fair dokonce napsal, že míry Paltrow jsou snem všech módních návrhářů. Každopádně platí, že kult těla a zdraví je pro Gwyneth prioritou existence. Ale za jakou cenu?

„Krása pro mne znamená cítit se dobře ve vlastní kůži. Anebo taky krvavě rudou rtěnku, „ nechává se slyšet Oscarem ověnčená Gwyneth v rozhovorech na téma ženská přitažlivost. Půvab rozhodně nemá zadarmo. Za její kondicí a dívčím tělem stojí makrobiotický jídelníček, ranní cvičení milované jógy, pilates. Nekonečné konzultace s dietology.

Vášeň Gwyneth pro zdravý životní styl, meditaci a vše co je s touto alternativou existence spojené, je tak velká, že ovlivnila i manžela, Chrise Martina, který s ní některé detoxikační kúry dobrovolně podniká. A mimo není ani dcerka Apple, kterou Paltrow už rok po narození začala zasvěcovat do tajů jógy.

Asketismus jako program života

Gwyneth Paltrow je jako každá jiná ženská, která celoživotně bojuje s touhou po nastaveném ideálu dokonalého vzhledu a poživačností. Tahle herečka rozhodně není z podstaty zdrženlivá. Její přirozeností není vstávat za ranního kuropění a věnovat se józe. Trápit tělo v tělocvičně a žít podle tvrdého jídelníčku. Jenže představa, že bude oplácaná, je horší než odříkání. Silná vůle Paltrow rozhodně nechybí.

„Na dietách mi vadí, že mě omezují. Nemůžu si dopřát, co chci,“ přiznává Gwyneth. A dodává: „To se radši míň krotím v jídle a pak kalorie spálím cvičením.“ Herečku svým způsobem poznamenala i role obézní dívky v komedii Těžce zamilován (2001). Tenkrát se rozhodla latexovou masku, která z ní udělala tlusťoušku, nosit i v osobním životě: „Chtěla si otestovat, jak se žena s nadváhou cítí.“ Zjištění prý bylo otřesné. Paltrow tvrdí, že lidé uhýbali při pohledu na ni očima nebo byli nezdvořilí.

Teror dietologa

Paltrow nejvíc zaujala makrobiotika. Jídelníček postavený na obilovinách, sóje, zelenině, mořských řasách. Čerstvých surovinách – nejlépe vypěstovaných tam, kde se nachází. Rafinované cukry a konzervované produkty jsou v něm tabu. Mléčné výrobky povoleny v minimální míře a když maso, tak z ryby, krůty kuřete. Alkohol nepřichází v úvahu, což dělá Gwyneth, která si dá ráda červené víno či pivo, občas problémy.

Výjimku z tohoto léta praktikovaného stravovacího režimu si Paltrow dovolila jen když čekala druhé dítě, nyní čtyřletého syna Mosese. Tenkrát si po patnáctileté pauze občas dopřála tmavé maso, sladkosti. Výsledkem bylo deset kilo navíc po narození dítěte. Nešla shodit a proto přišel na řadu poněkud extravagantní hollywoodský odborník Nishi. Bylo to kruté, ale účinné: Joshe Nishi jí zakázal mouku, mléčné produkty, lepek, cukr, alkohol. Také ovoce kromě banánů. Bílé maso, na něž bylo zvyklá, naštěstí zůstalo.

Očistou k halucinaci

I dokonalá Paltrow občas selže. I ona o Vánocích někdy pár kil přibere. To pak nastupuje tvrdou redukční očistu. Např. program Master Cleanse – dny na citronádě, jež byly i pro disciplinovanou herečku kruté, vyčerpávající a přiváděly jí k stavům blouznivosti. Svolala tedy dietology a ty jí naordinovali rozumnější dietu. „Stačí vynechat věci narušující detoxikaci,“ konstatovala Paltrow. Šťastná, že zase může něco jíst.

Paltrow sice žije střídmě, jí jen čerstvé, organismus nezatěžující suroviny, ale to neznamená, že by nešílela z odpadních jedů, jimiž si organismus zanáší. Detoxikace je totiž dalším koníčkem Gwyneth. Spolu se svým Chrisem absolvuje masáže, jež pomocí rozpálených baněk odvádí z těla zplodiny. K oblíbeným procedurám patří i colon hydroterapie (opakovaný výpach střev), která je v Hollywoodu módní už několik let.

Osmatřicetileté Gwyneth (velké kamarádce neméně disciplinované Madonny) lze její tělo jen závidět. Sebezapření, které za tím stojí, už ne. Navíc tak dobrá herečka, jako je ona, nemusí stavět na dokonalých mírách, ale na svém talentu, šarmu, osobitém půvabu. Ale i tak je dobrou inspirací pro věčné dietářky, které nepochopily, že vysněná štíhlost je především záležitostí stavu mysli, která buď jiné myšlení přijme nebo ne.