Výstava, která je dvacetkrát větší než Expo 2008 ve španělské Zaragoze, potrvá půl roku a podle odhadů by ji za tuto dobu mělo navštívit asi 70 milionů návštěvníků.

"Je to skvělá příležitost jak komunikovat se světem, ale není to dobře organizované. V Číně žije příliš mnoho lidí," zhodnotil bezprostřední situaci obyvatel Šanghaje Lao Čchen.

Pět čterečných kilometrů výstavních prostorů

Výstavní prostory o rozloze pěti čtverečních kilometrů již od prvních minut praskaly ve švech. A Expo 2010 již nyní láme i další rekordy. Účastní se ho například nejvíce účastníku za 159 let historie této akce. Také výstavní plocha je mnohem větší než byla v předchozích ročnících, představí se na ni se svými pavilony 189 zemí, včetně České republiky.

Fotogalerie
5 fotografií

Český pavilon praská ve švech

Za první dopoledne po otevření dnes navštívilo český pavilon přes 18.000 lidí, a hned v prvních hodinách tak návštěvnost překračovala předpokládanou kapacitu objektu. Pavilon doslova praskal ve švech. "Předčilo to všechna naše očekávání," sdělil ze Šanghaje ČTK generální komisař české účasti Pavel Antonín Stehlík.

Slavnostní zahájení za přítomnosti dvou desítek šéfů států a vlád proběhlo již v pátek. Šestiměsíční událostí se chce Čína prezentovat světu jako nastupující světová velmoc.