Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor na klíšťata: Dnes je kritický den!

Fotografie
Výskyt encefalitidy  (Autor: internal)
Autor: Iva Dvořáková - 
30. dubna 2010
05:00

Nebezpeční parazité začali právě teď útočit! Odborníci vyhlásili na dnešek nejvyšší stupeň ohrožení nákazy klíštětem! Jestli se dnes chystáte do přírody k ohni pálit čarodějnice, určitě se namažte repelentem.

Také si navlékněte ponožky proti klíšťatům, obujte pevnou vyšší obuv a hlavně nesedejte si do trávy. Po návratu domů sebe a ostatní důkladně prohlédněte.

Zima byla ke klíšťatům milosrdná a mnoho jich bez problémů přežilo pod sněhovou pokrývkou. Právě proto se odborníci domnívají, že i letošní klíštěcí atak bude stejně drtivý jako ten loňský. V roce 2009 bylo nahlášeno 816 nakažených osob klíšťovou encefalitidou. Tohle vysoké číslo dokazuje, jak Češi klíšťata podceňují a neberou vážně nutnost očkování. Případů boreliózy bylo loni více než čtyři tisíce. Pracovníci Parazitologického ústavu v Českých Budějovicích nalezli letos aktivní klíšťata už dva týdny po zmizení sněhu, tedy už v půlce března.

Výskyt encefalitidy Výskyt encefalitidy | Infografika Blesk

Koho ohrožují

Jednoduše řečeno všechny ty, kteří se pohybují venku v přírodě a nemyslí na preventivní ochranu. Ohroženi jsou sportovci, zahrádkáři, myslivci, zemědělci a houbaři. Také děti, trampové a lidé opalující se v trávě. Chovatelům domácího zvířectva mohou psi a kočky tyto parazity zanést domů, a tak dojde k přenosu na člověka.

Klíšťat je na 800 druhů

V Česku je nejrozšířenější klíště obecné, které napadá člověka nejvíc ve svém druhém vývojovém stádiu nymfy. Ale i v počátku vývoje jako larva se může na hostitele přisát. Dospělé klíště napadá nejvíce zvířata.

Co se děje po přisátí

Krev sají pouze samice, které s pomocí malých, ostrých »klepítek« proříznou kůži a do ranky vnoří sací ústrojí vybavené drobnými zpětnými háčky, jež klíště udrží na místě. Poté, co klíště kousne, vyčkává několik hodin, než se začne živit krví hostitele. „V prvních hodinách po přisátí vypouští tekutinu, která ho doslova přicementuje k hostiteli a parazit se obtížně odstraňuje,“ říká doktor Milan Daniel ze Státního zdravotního ústavu. „Proto se také říká „drží se jako klíště“. V této fázi také člověk necítí svědění, jako je to například u kousnutí komárem. Ranka začne svědit až po několika hodinách. Při sání může nakažený parazit infikovat krev hostitele. Čím déle je klíště přisáto, tím vyšší je riziko onemocnění.“


Co způsobuje kousnutí klíštěte

Klíště může člověka nakazit nebezpečným virem klíšťové encefalitidy. Ta postihuje nervový systém a pokud není člověk očkován, neexistují na ni vhodné účinné léky. Lékaři mohou pouze posilovat organizmus nemocného. Další ohrožení způsobují bakterie lymské borreliózy. Toto onemocnění se dá léčit antibiotiky. Důležité je, aby bylo včas rozpoznáno. Příznaky jsou podobné jako u virového onemocnění: horečka, zimnice, zvracení a bolesti v krku.

550113:gallery:true:true

Jak klíště úspěšně odstranit

  • Zapomeňte na pinzety, olejíčky a kroužení proti směru hodinových ručiček.
  • Navlhčete hadřík a kýváním klíště dostanete tak po minutě až dvou z pokožky
  • Můžete použít miniaturní „podběrák“ a opět klíště vykývat
  • Pokud odstranit nejde nebo v kůži zůstala kusadla, vyhledejte pomoc lékaře


    Jak se chránit? Očkováním!

    Nejlepší a jedinou jistou ochranou je očkování proti klíšťové encefalitidě. Lidé mají tendenci chránit přek nákazou od klíštěte především děti. Odborníci však tvrdí, že u nakaženého dospělého má choroba dramatičtější průběh. Očkování se skládá ze tří injekcí. První dvě dávky ochrání po dobu roku, po třetí dávce je organismus chráněn nejméně tři roky. Hlavní hygienik Michael Vít ubezpečuje: „Očkovat se můžete nechat celoročně.“

    Pojišťovny přispívají

    Očkování není povinné, proto se pro něj rozhodne jen málo lidí. „Proočkovanost je asi 20 %,“ říká doktor Daniel a dodává: „Ideální by bylo 40 % a více.“ Některé zdravotní pojišťovny připlácejí na očkování a přeočkování dětem nebo i dospělým. Příspěvek pojišťoven se pohybuje od 400 do 1 500 korun.


    Využijte předpovědi klíšťové aktivity

    Chystáte se večer na čarodějnice? Měli byste vědět, že právě dnes je vyhlášen stupeň číslo 5 - nejvyšší riziko aktivity klíštěte obecného. Tyto informace každý týden před víkendem aktualizuje Státní zdravotní ústav. Předpověď najdete na http://www.chmi.cz/meteo/ok/klistata.html a www.kliste.cz.

     

    Aktuální předpověď na tento víkend

    30. 4. 2010 - Stupeň aktivity 5

    1. 5. 2010 - Stupeň aktivity 4

    2. 5. 2010 - Stupeň aktivity 4

     

    Stupně aktivity

    Stupeň 1 = malé riziko

    Stupeň 2 = mírné riziko

    Stupeň 3 = středně velké riziko

    Stupeň 4 = velké riziko

    Doporučení: Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

    Stupeň 5 = nejvyšší riziko

    Doporučení: Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.


    Abyste klíště nechytli

    • Než vyrazíte do přírody, pokuste se preventivě ochránit proti napadení klíštětem:
    • vezměte si pevnou obuv, ponožky a kalhoty stáhněte do ponožek
    • oblékněte si speciální ponožky nebo návleky proti klíšťatům
    • používejte repelenty na pokožku a na oděv (okraje rukávů) insekticidy. Klíšťata se nevyskytují příliš vysoko, maximálně do výšky 60 centimetrů od země
    • nelehejte si do trávy bez podložky
    • dětem dejte pokrývku hlavy
    • vezměte si s sebou sadu na odstranění klíštěte, obsahuje dezinfekci a kleštičky (koupíte ji v lékárně)
    • ihned po návratu sebe a děti prohlédněte, nejčastěji jsou klíšťata přisáta v podkolenních jamkách a v tříslech


    Příznaky onemocnění

    Při encefalitidě se objevují po pár dnech symptomy podobné chřipce: bolest hlavy, svalů, horečka a nevolnost. Po odeznění první vlny odezní pak virus napadá nervový systém. Borelióza se v místě kousnutí projeví červeným flíčkem, který se zvětšuje a flíčky se mohou objevit i na dalších místech těla. Až po letech teprve nastoupí závažné zdravotné problémy souvisící s porušením nervového systému.

    Rada pro vás:

    Ani nemusíte pobývat v přírodě a klíště vám domů přinese váš pes či kočka. Chraňte proto své domácí mazlíčky před klíšťaty napuštěnými obojky nebo roztokem, který se nakape na kůži. Ale pozor. „Postřiky a spot-ony pro psi nejsou vhodné a někdy dokonce nebezpečné pro kočky a naopak,“ tvrdí MVDr. Viktor Kočí a doporučuje se poradit se svým veterinárním lékařem.

    Víte, že …

    … vaše zvíře na rozdíl od člověka se klíšťovou encefalitidou nakazit nemůže? Ale lymskou boreliózou ano. Stejně jako lidé se i zvířata mohou očkovat. „Ale je to opačně,“ říká doktor Zdeněk Cvrček. “Psy a kočky lze očkovat proti lymské borrelióze, lidi proti klíšťové encefalitidě. Jenže bohužel - pro lidi není vakcína proti borrelióze a pro zvířata není ta proti encefalitidě. Ale pokud mohu doporučit - očkujte, co se dá. Prevence je vždycky levnější než léčba. Každého chovatele upozorňuji: Nevěřte, že klíště chytnete vy nebo váš pes jen v lese, ono žije hlavně v trávě - a to i v posekané zahradní trávě“.

     

    Více informací o klíšťatech se dozvíte na:

    www.klistova-encefalitida.cz

    www.vakcinace.cz

    www.kliste.cz

    anelam ( 3. května 2010 11:45 )

    Dobrá rada-ale já používám B koml.forte dávám i psovi a výsledek ten samí-česnek pes nerad

    arcaben ( 30. dubna 2010 06:37 )

    Mimochodem,klíšťata útočí již měsíc.............Můj pes by mohl vyprávět...........

    hrubackova ( 30. dubna 2010 06:07 )

    ze zkušenosti mám ještě jednu prevenci - obyčejný česnek.Jako vodák jsem řadu let jezdil s dětským vodáckým oddílem do klíšťaty zamořených Jižních Čech.Každý den každému stroužek česneku buď do jídla nebo formou výtažku v tabletě.A od té doby,co jsem tuto praxi zavedl, nikdo za ta léta klíště nechytl. A to bylo až 18 dnů 30 lidí /dětí/ v přírodě v té nejvíce zamořené oblasti kolem Vltavy či Lužnice.Kdo se bojí očkování či na něj nemá peníze,nic touhle prevencí nezkazí.

    Zobrazit celou diskusi