Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Novorozená Lily: Oficiální plod lesbiček

Štěstí zažívají dvě novopečené matky, lesbický pár, který se jako první oficiálně stal rodiči bez adopce.
28. dubna 2010 | 17:01

Svět boří další dogma. Kolonka otec byla poprvé z rodného listu vyškrtnuta. Rodiči holčičky Lily jsou matka a matka. Betty a Natalie využily možnosti anonymního dárce spermatu a zejména legislativy, která v Británii dovoluje, aby se lesbické ženy staly právoplatnými rodiči.

Dcerka Betty a Natalie - miminko Lily - je výzvou pro změnu zavedeného společenského řádu a jemu odpovídajícího právního systému. Zkrátka nevinným děckem, jež posunuje zažité konvence. Náboženstvím bičovanou morálku, která takovou revoluci odmítá. A to jistě udělá i náš stát, který je relativně tolerantní dokud nedojde k praktickému řešení problému.

Stačí připomenout parlamentní licitaci kolem adopce dětí homosexuálními páry. Nicméně naděje na posun tu je. Kupodivu z Británie, která je svým způsobem baštou tradice.

Potřebná satisfakce

„Je pro mě velmi důležité, že jsem se pro malou Lily-May mohla stát z právního hlediska matkou. Můj vztah k ní to nezměnilo, ale je to oficiálně zpečetěno. Moc to pro mě znamená. Jsem šťastná,“ vypráví v deníku Daily Mail partnerka biologické matky Natalie, Betty.

Měsíční Lily-May Woodsová svým narozením způsobila rozruch. Od minulého roku se totiž v Británii může stát lesbický pár oficiálními rodiči. V rodném listu je ta, která dítě porodila, zapsaná jako matka a druhá nese přízvisko rodič. Do té doby, musely ženy podat žádost o rodičovství u soudu. Po náročné administrativě a šetřeních pak mohla partnerka biologické matky dítě společně adoptovat.

Nový zákon celé toto kolečko po úřadech usnadnil. Je velmi prostý. „Jen jsme odsouhlasily, že rodičovství je společné. Pak jsme už jen podepsaly rodný list," popsala celý proces Natalie.

Náročné štěstí

Až se malá Lily naučí mluvit, bude biologické mamince, osmatřicetileté Natalii, říkat mamko a druhé mami Bé. Partnerky plánují krásnou svatbu. Chtějí ale počkat, až jim jejich holčička bude moct jít za družičku. Přejí si, aby si i ona mohla pamatovat ten úžasný okamžik, kdy se stanou plnohodnotnou rodinou.

Svatbu si zatím nemohou dopřát ani z finančních důvodů. Počít dítě bez pohlavního styku s mužem, je totiž nákladné. Natalie musela podstoupit několik neúspěšných pokusů oplodnění, než konečně mohla přivést na svět vymodlenou Lily-May.

Fakt, že svým způsobem zkostnatělé království Velká Británie, dokáže velkoryse se vší empatií přijmout tento zákon, ještě neznamená, že bude i v praxi bez problémů fungovat. Lily bude chodit do školy s dětmi pro něž jsou táta s mámou – byť rozvedení – samozřejmostí. Láska matek jí jistě tuto výjimku s níž se bude muset srovnat, vynahradí. Nicméně, bude jí chybět ve výchově mužský element? Faktem je, že spousta dětí, které mají v rodném listu udaného otce, jej stejně postrádá. Jaký je váš postoj k problému? Diskutujte! Téma je ožehavé a každý názor se počítá!

Autor: Adéla Pěničková, Františka Čížková